A Natural History of Dragons

a natural history of dragons

Da jeg så denne bog første gang – jeg mener, det var hos Boglabyrinten – faldt jeg pladask for bogen. Jeg indrømmer blankt, at det først og fremmest var på grund af, at der var drager med i bogen, men jeg syntes også, at oplægget lød ret interessant.

‘A Natural History of Dragons’ er skrevet af Marie Brennan og er første bog i serien ‘A Memoir by Lady Trent’. Bogens hovedperson – førnævnte Lady Trent – er en ung kvinde, der lever i en verden meget lig 1800-tallets England. Altså lige bortset fra at der findes drager i denne verden, og dem er hun allerede fra barnsben meget betaget af. Men hun lever i en verden, hvor kvinder absolut ikke interesserer sig for den slags, og selvom det er hendes højeste ønske, så får hun besked om, at hun hellere skal finde sig en mand, som kan tage sig af hende. Heldigvis tilsmiler lykken hende, for hun ender med at blive gift med en tolerant og åbenhjertig mand, som respekterer hendes ønsker og gør sit til, at hun kan udleve sin drøm om at studere drager. Men dermed er prøvelserne ikke slut – de er nærmest kun lige startet, for hvor og hvordan skal de komme til at studere disse sjældne dyr?

Bogen har en ret usædvanlig vinkel – nemlig en videnskabelig tilgang til drager, eftersom Lady Trent er opsat på at studere disse fantastiske væsner og nedfælde sine tanker om dem. Hvis du forventer en klassisk fantasybog med drager, bliver du skuffet. Hvis du til gengæld tænker, at det kunne være utrolig spændende at mikse en verden meget lig vores egen med drager – ligesom i ‘His Majesty’s Dragon’ – så er denne bog noget for dig. Kombinationen af Victoriatidens England, drager og ekspeditioner til fjerne egne er intet mindre end genial og bød selvfølgelig også på kønspolitiske iagttagelser og en del stædighed fra hovedpersonen (og som du ved, så kan jeg som regel godt lide stædighed hos mine heltinder). Lady Trent er i det hele taget en ret interessant hovedperson, for læseren får mulighed for at følge hendes udvikling op gennem barndoms- og teenageårene og ser, hvordan hun langsomt modnes. Samtidig er historien krydret med den ældre Lady Trents kommentarer – det er jo hendes erindringer, bogen skal forestille sig at være – og det giver også en række små hints til senere fortællinger. Vel at mærke i en tilpas mængde, så det ikke kommer til at virke alt for bedrevidende.

Jeg vil i øvrigt fremhæve bogens design, som både er smukt og gennemtænkt. Bogen har et dustcover, der – selvfølgelig – viser en anatomi-tegning af en drage – og inde under coveret er bogen holdt i lysebrune og mørkebrune farver, der straks fik mig til at tænke på gamle videnskabsbøger i et antikvariat. Meget stemningsfuld. Og det blev kun bedre, da jeg åbnede bogen og så, at teksten var skrevet med en mørkebrun farve, som også gik igen i en række illustrationer, som hovedpersonen lavede af de drager, hun så. Derudover var siderne let flossede i kanten – som om de var sprættet op, ligesom bøger blev før i tiden. Mange fine detaljer, der fik mig til at smile og nyde læsningen endnu mere.

‘A Natural History of Dragons’ levede fuldt op til mine forventninger, og den var en fornøjelse at læse. Jeg har allerede læst den næste bog i serien, men der går lige nogle uger, inden den anmeldelse kommer her på bloggen, da jeg også har en lang række andre bøger, jeg vil anmelde den kommende tid.

natural history of dragons

4 tanker om "A Natural History of Dragons"

  1. Jeg lagde også mærke til bogen, dengang hos ‘Boglabyrinten’ og synes den var underskøn at se på! Og siden da, har den stået på min lille læseliste og kedet sig, så tak for, at du lige minder mig om, at det er en bog jeg snart bør læse 🙂

    • Det var så lidt! Jeg var selv spændt på, om jeg kunne lide kombinationen af drager og videnskab (mest i forhold til, at der ikke er så mange scener med drager i bogen – de er i højere grad et samtaleemne), men jeg syntes, det fungerede godt 🙂

  2. Pingback: The Tropic of Serpents | Den Lille Bogblog

  3. Pingback: The Voyage of the Basilisk | Den Lille Bogblog

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *