5 bøger jeg burde elske

Man skal ikke græde over spildt mælk… men ind imellem kan man godt blive lidt trist over IKKE at kunne lide bøger, som man burde elske. Bøger, som andre roser til skyerne og som har alle forudsætninger for, at man burde knuselske lige præcis disse bøger. Alligevel er der et eller andet ved bøgerne, som får én til at knibe øjnene skeptisk sammen, eller også mangler bøgerne lige den gnist, som får én til at falde for dem i første omgang.

Her er en liste over 5 bøger, jeg burde elske – bøger, som jeg havde høje forventninger til – om det så var på grund af oplægget, genren og/eller andres lovprisninger af dem.

Ringenes Herre
Dette er muligvis det mest kontroversielle valg til denne liste, for der er ingen tvivl om, at der er mange, der elsker ‘Ringenes Herre’-trilogien. Men det var bare ikke en særlig interessant læseoplevelse. Jeg læste først trilogien som 18-årig – helt håbløst sent ifølge min vennekreds, der består af en hel del rollespillere. Det blev ikke bedre af, at jeg bagefter sagde, at det langt fra var det bedste fantasy, jeg havde læst. Jeg var liiige ved at få buksevand… 😉 Men ja, på det tidspunkt havde jeg læst så mange eventyr og så megen fantasy allerede, at en fortælling, hvor store dele af historien består af at gå, gå og gå – krydret med elversange – ikke just var særlig spændende. Jeg anerkender fuldt ud den indflydelse, Tolkien har haft på fantasygenren, men trilogien sagde mig bare ikke særlig meget. ‘Ringenes Herre’ er i øvrigt et af de få tilfælde, hvor jeg nød filmene mere end bøgerne.

The Princess Bride
Denne bog læste jeg sidste år, og hvor ville jeg dog gerne elske ‘The Princess Bride’ ! Jeg kunne jo se, hvor meget andre holdt af den, og jeg mindedes også, at filmen var udmærket (dog ikke så fantastisk som Bedstevennen beskrev den som, men alligevel…). Jeg kunne dog ikke rigtig forlige mig med metahistorien, som i mine øjne fyldte alt for meget. Det virkede, som om forfatteren konstant afbrød eventyret i bedste “se mig, se mig!”-agtige stil, hvilket rev mig ud af historiens rytme.

The Book Thief
Igen en af de bøger, som mange mennesker elsker. Jeg troede da også, at den ville være noget for mig, men den viste sig desværre er meget anderledes end hvad jeg forventede. Det skyldtes til dels fortællestilen, som var lige lovlig staccato-agtig til mig, men det skyldtes især, at det at stjæle bøger fyldte så lidt i fortællingen. Jeg havde ganske enkelt forventet en hel anden historie, og derfor var dette en ret frustrerende læseoplevelse. Jeg har lovet mig selv at se filmatiseringen, der kom sidste år, for jeg har på fornemmelsen, at jeg godt kan lide filmudgaven. Måske vil jeg også genlæse bogen på et tidspunkt – det kan være, den er bedre, når jeg først ændrer min forventninger til den.

The Martian
Den humoristiske genre er svært, for der er stor forskel på, hvad folk synes er sjovt. ‘The Martian’ havde alle grundstenene til, at jeg burde elske den – den foregik i rummet, den var nørdet, den var humoristisk – men nej, den virkede slet ikke for mig. Hovedpersonen var jeg ikke så vild med – til tider var han ligefrem irriterende – og de fleste andre personer var flade og ligegyldige. Mit største problem med historien var nok, at jeg slet ikke kunne acceptere premissen med, at USA var villige til at bruge et kæmpe milliardbeløb OG bringe adskillelige andre mennesker i livsfare i forsøget på at redde hovedpersonen. Det virkede komplet vanvittigt i betragtning af, hvor mange menneskeliv man med sikkerhed kunne redde for samme beløb på Jorden. Så ja – jeg syntes ikke, den var sjov (jeg trak på smilebåndet et par gange og det var så det), og jeg syntes, der blev taget nogle ret mærkværdige valg i bogen.

The Hitchhiker’s Guide to the Galaxy
Denne bog hænger på en måde sammen med den første bog på listen, for ‘The Hitchhiker’s Guide to the Galaxy’ står på flere af mine venners top 5-liste over bøger, de har læst. Jeg læste den først, da jeg var… ja, det kan jeg faktisk ikke huske, men jeg har helt sikkert rundet de 25 år, og den sagde mig bare ikke særlig meget. Til gengæld tror jeg, at jeg havde holdt meget mere af den i dag, hvis jeg havde læst den allerede som 12-årig. Humor er foranderlig, og selvom jeg stadig er til skør og finurlig humor, så skulle jeg have læst denne bog langt tidligere i mit liv.

Er der bøger, som du føler, du burde elske, men som bare ikke virker for dig?

 

6 thoughts on “5 bøger jeg burde elske

 1. Kan kun tilslutte mig det om Ringenes Herre – jeg købte alle tre bind (og endda bogen om Hobitten). De står næsten ulæst i reolen. For jeg gik fuldstændig død i dem. Syntes ikke de var så fantastiske som alle andre påstod.

  Hver vinter lover jeg mig selv at give det en chance til, men kan ikke tage mig sammen til at få det gjort 🙂

 2. Fantastisk post! Kender virkelig godt følelsen; nogle gange er det slet ikke til at forstå, hvorfor man ikke bryder sig om en bog. Jeg havde det også svært ved Ringenes Herre – flere gange spurgte jeg mig selv ‘hvad er det nu de skal? Hvor er de på vej hen? Og hvem er nu det?’ Men filmene er så hyggelige og flotte.

  Men der hvor jeg nok bedst kan genkende det du skriver, er med en forfatter alle de bloggere jeg følger roser til skyerne. En forfatter, der har masser af talent, men som bare aldrig rigtigt har fanget mig: Neil Gaiman. I’m just not that into him …

  PS: og The Martian: har ikke læst bogen, men synes filmen var lidt kedelig …

  • Kan sagtens følge dig mht. Neil Gaiman – jeg vil så gerne holde af hans bøger, men de fanger mig bare ikke rigtig, og jeg har haft meget blandede læseoplevelser med hans bøger. Der er dog et par gode, og jeg har planer om at udforske hans forfatterskab mere ved lejlighed.

 3. Ringenes Herre står også på min liste. Sammen med adskillige Jane Austen (som jeg faktisk har læst noget af, modsat hvad alle tror) og Peter-Pan bøgerne. Brødrene Løvehjerte og Narnia kan også tilføjes. :S

  • Jeg har det ret blandet med Austens bøger. Brødrene Løvehjerte overrasker mig til gengæld – har du et bud på, hvad det er ved bogen, du ikke kan lide?

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *