A Court of Thorns and Roses

acotarLæste du mit indlæg om Ereolen Global, hvor jeg fortalte, at man kan låne en lang række engelske e-bøger ganske gratis via de danske biblioteker? Jeg har udnyttet denne mulighed for at læse første bog i trilogier, hvor jeg har været i tvivl om, hvorvidt serierne var noget for mig eller ej. Så er det jo fint, det er muligt at låne den første bog i serien og ikke er tvunget til at købe en bog, man risikerer ikke at kunne lide. I januar fik jeg derfor læst ‘Miss Peregrine’s Home of Peculiar Children’ samt denne bog – ‘A Court of Thorns and Roses’. Sidstnævnte er skrevet af Sarah J. Maas og har fået rigtig positive anmeldelser. Alligevel sagde min sjette sans mig, at den nok ikke var noget for mig, men ja – jeg endte med at låne den, for det kunne jo være, at den ville overraske mig positivt ligesom blandt andet ‘Daughter of Smoke & Bone’ gjorde det.

‘A Court of Thorns and Roses’ er en nyfortolkning af klassikeren ‘Skønheden og Ydyret’. I denne version er skønheden den unge kvinde Feyre, der lever sammen med sine to ældre søstre og faderen. Familien er meget fattig, da de mistede deres formue for nogle år siden, hvor faderen også mistede førligheden. Feyre forsøger derfor at holde familien i live ved at gå på jagt. En dag skyder hun en kæmpeulv, der netop har dræbt den hjort, hun havde udset sig som bytte. Desværre viser det sig, at ulven var en fe i forklædning. En repræsentant for feerne dukker op og giver hende valget mellem at blive dræbt eller at tage med til feernes rige for at leve der resten af livet. Hun bliver til gengæld lovet, at der vil blive sørget for hendes familie, og Feyre vælger derfor at tage med til en verden, der i den grad overrasker hende…

Det er ret tydeligt, at ‘A Court of Thorns and Roses’ er en fortolkning af det klassiske eventyr, men forfatteren har også valgt at krydre historien med en række andre elementer fra eventyrverdenen. Det er en god idé – så det ikke føles som et komplet rip-off – men det gør desværre også historien lige lovlig lang, ligesom fremdriften i historien til tider også er lige lovlig langsom.

Dette er en ungdomsroman, som er skrevet til de ældste teenagere – i hvert fald er tonen i bogen noget mere… kælen… end i de fleste andre udenlandske ungdomsromaner. Imidlertid bliver hovedpersonerne ind imellem så lystne, at jeg har svært ved at forestille en 19-årig kvinde opføre sig på den måde – det ville (i danske øjne) snarere være en teenager, der er noget yngre (eller også har jeg bare generelt en fordom om, at danske unge er noget mere erfarne som 19-årige, mens det næppe kan siges om amerikanske unge i den alder). Det er på den ene side forfriskende med en ungdomsbog, der godt tør have nogle ret passionerede scener. Omvendt havde jeg dog også et par tidspunkter, hvor jeg var lige ved at udbryde “Get a room!”, fordi det blev lige lovlig anstrengende.

Jeg havde et problem med hovedpersonen, Feyre. I princippet er hun en gæv og handlekraftig ung kvinde, der tager ansvar og forsøger at beskytte sin familie. Alligevel opfører hun sig ind imellem komplet idiotisk, da hun gang på gang går imod de ordrer/råd, hun har fået og kaster sig ud i dumdristige eventyr og missioner – stik imod hendes eget bedste. Hun er fuldstændig i sine følelsers vold, og sådan noget kan jeg ikke snuppe ved en hovedperson – slet ikke, når det flere gange fører til, at hun skal reddes af de mandlige hovedpersoner. Så meget for den selvstændige kvinderolle… Det minder mig alt for meget om den kvindelige hovedperson i ‘The Iron King’, og det er ikke en sammenligning, nogen hovedperson skal ønske sig.

Jeg kan sagtens se, hvad der får andre til at elske denne bog, og forfatteren har da også skruet en historie sammen, der – trods det, at den er lidt for lang og lidt for træg til tider – stadig er skrevet, så den er forholdsvis hurtig og let at læse. Men der er lidt for meget traditionel prinsessefortælling over det. Hvorfor bliver piger i ungdomsbøger lykkelige af superhotte kærester, smukke kjoler og uanede mængder af penge, og hvorfor er det så vigtigt, om de selv er smukke? Jeg undres…

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *