Analfabeten der kunne regne

Dette er anden udgivelse fra Jonas Jonasson, der fik stor succes med sin første roman, ‘Den hundredårige der kravlede ud af vinduet og forsvandt’. Jeg læste bogen i slutningen af 2010, men var ikke overvældende begejstret – i starten var den sjov og underfundig, men i løbet af bogen kammede det over og blev for utroligt og utroværdigt. Alligevel kunne jeg ikke nære mig, da jeg så, at eBib havde ‘Analfabeten der kunne regne’ liggende, så den blev lånt og læst på togturene.

Bogen handler om Nombeko Mayeki, en ung afrikansk pige, der arbejder som latrintømmer i Sydafrika. Hun er en pige med ben i næsen og en hjerne, der arbejder på fuld tryk – en god kombination, når man bor et sted, hvor livet er hårdt og ubarmhjertigt. Skæbnen vil, at hun kommer ud på lidt af en rejse – først som rengøringskone for den fordrukne og dumme forsvarschef, inden hun senere flygter fra efterretningstjenesten og ender i Sverige. Her møder hun brødrene Holger og Holger samt den vrede pige, Celestine, og tilsammen udgør de et (umage) firkløver, der kommer på mange eventyr sammen.

Det er næsten umuligt at skrive en fyldestgørende teaser for denne bog, for der sker så mange (utrolige) ting i den, at det er svært at sammenfatte det i nogle få sætninger.

Jeg synes, der er en bedre balance i denne bog i forhold til den første bog af samme forfatter. Humoren er stadig underspillet og med et glimt i øjet, hvilket jeg elsker, og der sker stadig en del vanvittige ting. Alligevel har jeg lettere ved at købe præmisserne for denne historie – også når der sker fantastiske og ekstreme ting. Måske fordi det virker, som om forfatteren har været bedre til at afstemme dem og inkorporere dem i historien?

Uanset hvad hyggede jeg mig fint, da jeg læste bogen, og det er en af de bedste humoristiske bøger, jeg har læst i år. Det er måske ikke et så stort kompliment – jeg læser sjældent sjove bøger, og der er ikke særlig mange af dem, der gør indtryk på mig, men denne her var bestemt en fin læseoplevelse.

1 thought on “Analfabeten der kunne regne

  1. Pingback: Hvor blev du af Bernadette | Den Lille Bogblog

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *