Anne Franks dagbog

Dette er en bog, som mange læser i løbet af skole- eller gymnasietiden, men så heldig var jeg ikke, så i stedet kom bogen på listen over de bøger, jeg skal læse i år. Jeg vil betegne det som en nyklassiker, for du kan ikke tale om bøger, der omhandler 2. Verdenskrig, uden at talen også falder på denne bog.

‘Anne Franks dagbog’ bygger – ikke så overraskende – på de breve og dagbøger, som den jødiske pige Anne Frank skrev under 2. Verdenskrig, mens hun og hendes familie gemte sig for nazisterne. Bogen beskriver hendes liv gennem lidt over to år indtil få dage før, at familiens skjulested blev afsløret, og de blev sendt til forskellige kz-lejre. Den eneste, der overlevede, var faderen Otto Frank, som efter krigens slutning fik fat i Annes dagbøger og fik dem samlet og udgivet som én samlet bog i 1947.

Det er en interessant fortælling, som giver et indblik i hverdagslivet for et barn, der udvikler sig til at være en ung pige, mens krigen raser i Europa. Et hverdagsliv, der er præget af ensformighed og flere og flere begrænsninger, mens frygten for at blive opdaget hele tiden lurer i baghovedet.

Handlingen er ikke lige så barsk som i ‘Claras krig’, men nu lader det også til, at Anne Franks familie var velstillede og havde langt bedre muligheder for at skaffe sig ting, end Claras familie havde. Det gør dog ikke bogen mindre relevant eller interessant, for Annes udvikling og kommentarer om de andre beboere og situationen i det hele taget er befriende ærlig. Jeg har læst flere anmeldelser af bogen, hvor folk kritiserer Anne for at være selvoptaget og umoden, men jeg synes tværtimod at hendes til tider sure og oprørske kommentarer gør bogen troværdig. Jeg læser ikke bogen for at få endnu et renskuret heltebillede at se op til – jeg læser bogen for at få et indblik i et rigtig menneskes hverdag og kamp for at overleve.

Anne drømte om at få sine dagbøger udgivet efter krigen, og dette ønske fik hun heldigvis opfyldt, selvom hun ikke selv kom til at opleve det. Bogen er en vigtig brik i forståelsen af, hvordan livet var under 2. Verdenskrig, og hvad folk måtte gå igennem for at overleve – ikke kun jøderne men også de, der forsøgte at hjælpe dem.

Vil du læse mere om Anne Frank og baggrunden for dagbogen, så tjek denne Wikipedia-artikel. Og læs så den bog, hvis du ikke allerede har gjort det.

4 thoughts on “Anne Franks dagbog

  1. Jeg læste det en gang for flere år siden, ikke i forbindelse med skole men frivilligt 😉

    Den kan helt afgjort ikke måle sig med “Claras krig”, men det er som du selv er inde på også to forskellige verdner eller i hvert fald udgangspunkter de to familier har, da Frank-familien netop er mere velstillede.

    I forhold til selve romanen rørte Claras krig mig dybere end Anne Frank, men de er gode begge to, og det vigtige emne er helt sikkert værd at huske og vide noget om 🙂

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *