At læse bøger på mobilen

Med telefoner, der bare bliver smartere og smartere, er det nu muligt at læse bøger på mobilen. En af mine gode venner fortalte begejstret om konceptet for nogle måneder siden, hvor hun fik læst adskillelige bøger på ingen tid, når hun havde bogen på sin mobil. Den kortere linjelængde gjorde, at hun læste ca. halvanden gang så hurtigt, og e-bogen var jo ret handy at have med sig – hun skulle blot hive mobilen op af lommen, og straks kunne hun læse videre i sin bog. 

Jeg tænkte, jeg også måtte prøve det på et tidspunkt, så da jeg for et par uger siden så et tilbud hos Saxo, hvor de annoncerede med billige e-bøger, købte jeg en for at teste konceptet. Jeg valgte en bog – ‘For foden af trappen’ af Pernile Eybye – som måske ikke var det største litterære værk, men det var også underordnet i denne sammenhæng. Jeg ville først og fremmest opleve, hvordan det var at læse på mobilen.

Det var ret let at købe bogen og derefter konvertere den, så den kunne læses på telefonen. Jeg gik straks i gang og blev positivt overrasket over, hvor hurtigt jeg læste, og hvor let det var at bruge e-bogen i det hele taget. Jeg snuppede et par kapitler, når jeg sad i bussen, jeg læste i sofaen, og jeg fik sågar også tid til at læse et halvt kapitel, da jeg skulle med elevatoren en dag! Mobilen er noget hurtigere at fiske frem i forhold til en bog, og derfor kunne jeg læse i e-bogen, næsten uanset hvor jeg opholdt mig. Spaltebredden betød også en del – det var vitterlig hurtigere at læse på mobilen, og jeg må sige, at jeg blev overbevist om fordelene ved konceptet.

Desværre ser det ikke ud til, at det pt. er muligt at låne e-bøger, der også kan bruges på mobiler (ret mig endelig, hvis jeg tager fejl). Så vidt jeg ved kan de bøger, du kan låne via e-bib.dk, kun aflæses på den computer, som du downloader dem til, og det gør det unægtelig noget sværere. Af samme grund sætter det også begrænsningerne for, hvor meget jeg kommer til at dyrke det med at læse på mobilen så meget endnu, for selvom e-bøger er billigere end gode, gammeldags bøger i papir, så er priserne endnu ikke så lave, at jeg kan få mig selv til at købe e-bøger, for jeg foretrækker nu at have mine bøger stående på reolen.

… og så er der alligevel en undtagelse. Hos Amazon er det muligt at gøre nogle billige køb, og jeg prøvede i dag at købe en bog til én dollar der for at undersøge burgervenligheden – og det virker meget lettilgængeligt og brugervenligt. Det tog mig ingen tid at købe og downloade bogen, og så var det bare i gang med at læse. Der er desuden den ekstra fordel, at du let og smertefrit kan slå ord op direkte på mobilen (du skal bare markere ordet i e-bogsteksten og klikke ‘ordbog’, og så får du hurtigt ordforklaringen frem) – og det er da god service! Det giver mig faktisk lyst til at eksperimentere mere med at læse e-bøger på mobilen fremover, for læser jeg ellers en bog på engelsk, hvor jeg støder på et ord, jeg ikke kender, så er det ikke ret tit, jeg lige får fundet ordbogen frem og undersøgt, hvad det betyder.

7 thoughts on “At læse bøger på mobilen

  1. Jeg kunne ikke selv tænke mig at læse bøger på telefonskærmen (min kunne nok heller ikke klare mere end ca 15 ord ad gangen), men jeg er rigtig glad for min Kindle fra Amazon. Og da jeg selv udgiver elektroniske historier, kan jeg jo kun være tilfreds med, at danske læsere også begynder at se fidusen 😉

  2. Dorte – jeg har ikke selv brugt iPad til e-bøger, men det har gemalen, og det har han faktisk været ret tilfreds med. Skal jeg vælge mellem det og mobilen, så vil jeg foretrække det sidste, fordi den netop er så handy – og i de situationer, hvor jeg har fat i en iPad, så bruger jeg den mere til opskrifter i køkkenet eller bare netsurfing 🙂

    Men jeg kan nu se flere fordele ved e-bøger nu, end lige da de kom frem – især det med at søge på ord, man finder i teksten – det er ret smart!

  3. Du har helt ret – det går meget hurtigere og er meget nemmere at læse på mobilen. Det gjorde jeg med Cassandra Clares 'City of Fallen Angels' og det var altså skønt, at jeg næsten kunne læse ALLE STEDER, når det nu var sådan en god bog. Så behøvede jeg kun at tage mobilen frem i skolen, når jeg ville læse (og undgå de underlige blikke fra mine klassekammerater, som jeg normalt plejer at få, når jeg tager “en rigtig” bog frem! :P) og jeg gik endda også hele vejen hjem med snuden i mobilen og læste… smart smart. 😀

    Er også dejlig overrasket over, at Amazon har ordforklaringer. Det er super dejligt, for som dig, så glemmer jeg også at slå ord op, jeg ikke ved hvad betyder. 🙂

    Men jeg tror nu stadig, at jeg holder fast i mine papirbøger. De pynter, er dejlige og så er der altså intet som duften af en bog! 😛

  4. Rebecca – enig. Papirudgaverne kan jeg nu heller ikke undvære, så for mit vedkommende vil e-bøger også kun være et supplement – der skal jo også være noget til hjemmebiblioteket 😀

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *