Babettes gæstebud

‘Babettes gæstebud’ af Karen Blixen har længe stået på min liste over bøger, jeg burde læse, og da jeg pludselig opdagede, at den dels er meget tynd (under 100 sider) og dels findes i lydbogsformat på netlydbog.dk, så var der ingen undskyldning længere.

Historien foregår i en norsk landsby, hvor den franske kvinde Babette har søgt tilflugt. Hun har en fortid som gourmetkok, men det er der ingen af de lokale, der ved. Hun får arbejde som husholderske for et par ældre søstre, og tiden går – indtil hun en dag vinder en meget stor lotterigevinst. Babette foreslår derfor, at hun betaler for mindemiddagen for byens afdøde provst, og efter en del diskussion med søstrene får hun lov. Det bliver en dag, som middagsgæsterne ikke vil glemme…

Jeg vidste ikke helt, hvad jeg kunne forvente mig af bogen, så jeg blev positivt overrasket, da jeg opdagede, at det er en meget hyggelig og livsglad fortælling, hvor mennesker finder sammen og knytter nye bånd. Middagen bliver både et samlingspunkt men bliver også nærmest et religiøst ritual for gæsterne, der lærer sig selv og hinanden at kende og opnår ikke bare fysisk men også åndelig velvære.

Det er en sanselig og berusende fortælling, som bringer smilet frem, hvor mad bliver en kunstart, der kan forene og forføre mennesker. En fortælling, der kan læses hurtigt, men som gerne må læses flere gange for at nyde de mange små detaljer i fortællingen.

8 thoughts on “Babettes gæstebud

  1. Måske burde jeg få fat i denne – jeg er rigtig glad for den måde, som Blixen skriver på. Handlingen er dog lidt spoleret, da jeg så filmen tilbage i gymnasietiden. Tak for en inspirerende anmeldelse 🙂

  2. Hvordan lytter du til bøgerne fra netlydbog. Jeg kan nemlig ikke få det til at virke. Jeg kan sagten få dem ned på computeren, men ikke videre ind på Itunes. Så det er lidt øv, for jeg har ikke rigtig tid til at sidde foran computeren og lytte til lydbog.

    Tror måske jeg har læst “Babette” engang i folkeskolen, men jeg satte vist ikke så meget pris på den, som jeg ville gøre, hvis jeg genlæste den nu 🙂

  3. På computeren eller på en meget gammel mp3-afspiller. Jeg har en nyere, men de nye mp3-afspillere kan desværre ikke spille det fjollede format, som Netlydbog har valgt at bruge. Håber de snart skifter over til et nutidigt format, for jeg ved ikke, hvor længe jeg kan holde liv i denne mp3-afspiller.

  4. Tak for tippet – Det bliver mit næste lydbogsprojekt:-)

    De har en også på eReolen, som er Netlydbogs app – Så fungerer det også på iPhone:-)

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *