Bag det evigt smukke

Jeg har fået for vane at kigge på listen over nyeste bøger, når jeg alligevel surfer på bibliotekets hjemmeside, og det er ofte ret inspirerende. For eksempel faldt jeg over denne bog, men da jeg ville reservere den, var der mange andre, der havde fået samme idé, så det tog et par måneder, inden den endelig var klar til mig.

‘Bag det evigt smukke’ er skrevet af indiskfødte Katherine Boo og foregår i nutidens Indien i et af slumkvartererne. Her lever den unge fyr Abdul af at videresælge affald, og man følger hans dagligdag og de mennesker, der omgiver ham. Der er Asha, som gør alt  for at blive leder af slummen, den etbenede og lettere vanvittige nabo, Fatima, der sætter ild til sig selv, og den unge pige Manju, der drømmer om at tage en uddannelse. Det er en fortælling fra samfundets bund, hvor drømmene lever i bedste velgående, selvom livet til tider er hårdt og uretfærdigt.

Det er en gribende historie, der bygger på forfatterens iagttagelser, som hun gjorde gennem flere måneders ophold i slumkvartererne. Dette er nutidens fattige indere, der må kæmpe mod fattigdom, manglende arbejde og ikke mindst korruption, som er ved at æde samfundet op. Her er ingen sammenhold, for her ved man ikke, at fælles gør stærk. Derfor opstår der også tit konflikter, hvor de fattige hakker på hinanden og forsøger at opnå magt eller penge ved at træde på andre fattige. Dette er både skræmmende og sørgeligt på samme tid, og har du blot en smule retfærdighedssans i dig, så vil du græmme dig over, hvordan folk kan finde på at lyve og true andre for at få en bid af (korruptions-)kagen. Bestikkelse gennemsyrer samfundet og alle magtrelationer, og du kommer ingen vegne, hvis ikke du er villig til at lægge penge på bordet.

Der er en livs- og kampvilje i denne bog, som er beundringsværdig. De fattige lider ikke af nogen fine fornemmelser og har det fint med at tjene penge på at sortere affald – også selvom det er et arbejde, der svækker helbredet og ikke just giver nogen høj status. I stedet kæmper de ikke blot for at overleve men for at opfylde de drømme, som de går med – hvad enten det drejer sig om flere penge, mere magt og anseelse, uddannelse eller noget helt fjerde.

Bogen er tankevækkende, fængslende og usentimental, og den viser en del af verden, vi i Vesten ofte glemmer. Det er blot én af grundene til, at du bør læse den – udover den mest åbenlyse: At det er en rigtig god og velskrevet bog.

2 thoughts on “Bag det evigt smukke

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *