Blod

I år har jeg valgt en ny udfordring på bogfronten – nemlig en liste på 20 bøger, som jeg skal nå at læse i år. Det er en god blanding af klassikere, bøger jeg har haft stående i lang tid, bøger jeg har ønsket at læse i lang tid samt enkelte pludselige indskydelser. Den første bog fra listen har jeg allerede læst, og ‘Blod’ af Guillermo del Toro og Chuck Hogan hører helt sikkert til kategorien af bøger, som jeg længe har ønsket at læse.

Bogen er første del i en vampyrtrilogi, men ikke som de smukke teenagevampyrer der har hærget bestsellerlisterne de seneste år. I ‘Blod’ lander en Boing 777 i lufthavnen i New York, og pludselig slukkes al strømmen i flyet, og kontroltårnet kan ikke længere komme i kontakt med flypersonalet. Man frygter, at der er sket et biologisk terrorangreb, og en specialenhed sendes af sted for at undersøge flyet og evakuere eventuelle overlevende. Da det endelig lykkedes at trænge ind i flyet, viser det sig, at alle undtagen fire mennesker er døde, men der er ingen tegn på kamp eller sygdom. En af eksperterne, professor Goodweather, får dog snart mistanke om, at der er noget, der er alvorlig galt, for ligene viser ingen tegn på dødsstivhed eller forfald, og da ligene pludselig forsvinder fra kølerummet, intensiveres jagten på sandheden – og ikke mindst de levende døde, som nu spreder rædsel flere steder i byen.

Dette er en interessant fortolkning af vampyrmyten. I denne version er der visse sammenfald med den klassiske vampyr, men glem alt om elegance, kontrol og intelligens – disse vampyrer opfører sig langt mere som zombier end som vampyrer. Dette sker selvfølgelig for at få flere blodige og modbydelige scener, hvor ofrene – i teorien – har en chance for at flygte og får at give illusionen af en plage, der spreder sig i bedste dommedagsstil.

Det er som sagt første del af en trilogi, og det mærkes desværre tydeligt. Historien er lang tid om at komme ordentligt i gang – der er lidt for meget tågeslør og mystik over starten – og du er dårligt kommet rigtig i gang med historien, før bogen er slut. Jeg havde foretrukket, hvis de havde samlet det til to bøger i stedet og evt. strammet første del mere op, for der er ingen grund til at trække første del så meget i langdrag.

Når det så er sagt, så er det (morbidt) underholdende at følge, hvordan de døde opfører sig og spreder smitten. Det sker på en mere…. hm… menneskelig måde, forstået på den måde at det langt hen ad vejen er ret logisk, at de døde opfører sig, som de gør i bogen. Og der reflekteres mere over, hvorfor de gør det, og hvorfor ofrene reagerer på forskellig vis – det gjorde bogen til andet end et voldsorgie. Det er flere stille scener, som giver stof til eftertanke, og det passer mig også fint, at smitten ikke eksploderer fuldstændig uhæmmet fra dag 1, men stille og roligt udvikler sig.

Det havde klædt historien, hvis der havde været færre klicheer. Der er lidt for meget “én mand mod resten af verden”, “hvorfor vil I ikke tro på mig?” og “ond forretningsmand vil have magt og udødelighed”. Det er set mange gange før, og det gør ikke rigtig historien mere interessant at gentage dem her.

Samlet set var bogen udmærket underholdning. Jeg blev ikke blæst omkuld, som jeg havde håbet, men omvendt var det nu også en hæderlig historie, som jeg nok ender med at læse til ende, når jeg får fat i de to sidste bøger.

12 thoughts on “Blod

 1. Sabrina – jeg kan rigtig godt lide mødet mellem de døde og deres fortid, meeen der var desværre lige lovlig mange persontyper/plottwists mm. som jeg er stødt på. Er spændt på hvordan historien udvikler sig i 2'eren – har du læst den? (ingen spoilers hvis du har :-D)

 2. Du må helt klart også læse “Dracula – The Undead” hvis ikke du har slugt den allerede.
  Det var en længe ventet 2'er til den klassiske Dracula og der var virkelig gys og blod i. Oveni indvæves historien om Jack the Ripper i det øvrige plot, og der er virkelig gotisk novelle for alle pengene! Se intro her: http://www.youtube.com/watch?v=JJJCiQ6GgI0 og prøv at kast dig ud i den på engelsk (der får man mere ud af det rige og flotte sprog) http://www.draculatheun-dead.com/Dracula_the_Un-Dead/Home.html

 3. Hottie – uha… ved ikke helt om jeg tør. Synes ofte at 2'ere skrevet af andre bliver noget halvhjertet 🙂

  Men den er noteret som en, jeg bør overveje!

 4. Must read lister kan hurtigt få ben at gå på, nu hvor der er så mange bøger at læse. Min er selv temmelig lang, tag nu bare min side med min læseudfordring. Det er crazy!

  Forresten læser jeg også En Vampyrs Bekendelser lige nu.

 5. Pandaemonium er uden tvivl læseværdig.

  Trods sine fejl lyder denne bog også til at være ganske udmærket. Dens fortolkning af vampyrer tiltaler i hvert fald.

 6. Majasol – jeg er heller ikke tvivl om, at jeg nok skal læse fortsættelsen til denne bog på et tidspunkt. Det ærgrer mig bare, at forfatterne er røget i flere klichéfælder, for bogen har også flere gode sider (pun intended :-)).

 7. Det vil jeg tage som et stort kompliment. Tak. Din bogsmag er heller ikke helt skidt, hvis du synes om min :p Jeg er bestemt også faldet over nogle bøger af interesse gennem dine anmeldelser – desværre er det bare ikke blevet til mere end det, da læselisten tages oppefra og ned.

  Forbudt er en fantastisk bog der virkelig griber fat. Et must-read.

 8. Majasol – nej, sådan en liste har det med at blive længere og længere. Synes nu jeg gør en del for at holde min i snor, men altså – der findes jo mange spændende bøger, som bare venter på at blive læst 🙂

 9. Jeg syntes The Undead var bedre end den første Dracula-historie – mindst dobbelt så god. Og det siger altså lidt… plus at i 2'eren får vi bundet nogle sløjfer på handlingen fra den traditionelle Dracula, som man ikke har tænkt over, men som er virkelig godt skrevet. Kan jo kun anbefale at læse den på engelsk, men den er sikkert også på dansk.

 10. Pingback: Den evige nat | Den Lille Bogblog

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *