Bogåret 2014

2013 er snart ovre, og et nyt år venter lige rundt om hjørnet. Også i 2014 har jeg givet mig selv to former for bogudfordringer – for det første at have et tema for hver måned, og for det andet at få afsluttet en del serier i 2014.

Tema for hver måned
De seneste års bogudfordringer er blandt andet blevet brugt til at læse en lang række traditionelle klassikere, men nu er det tid til nørdernes klassikere! Her vil jeg gå en tur på nostalgiens kringlede vej og udvælge en række af mine egne favoritter samt en række af fantasy-, sci-fi og horrorbøger, som jeg desværre endnu ikke har læst. Jeg har tilmed også afsat lidt tid til genlæsning af bøger – noget jeg ellers ikke har dyrket i mange år.

Jeg forventer, at temaerne vil fordele sig således:

Januar: Anne McCaffrey
En af mine absolutte yndlingsbøger som barn/ung var trilogien om Menolly, som Anne McCaffrey har skrevet. Underligt nok var det kun få af hendes bøger, der blev oversat til dansk, selvom hun er en af de mest kendte og elskede fantasyforfattere, så bortset fra denne trilogi er det kun ‘Drager på himlen’, jeg har læst af hendes værker. Nu hvor jeg efterhånden læser så mange bøger på engelsk, er det jo en glimrende anledning til at få læst lidt mere af hende – og så er det naturligvis også en god undskyldning for at læse en gammel og elsket kending.

Februar: Skandinaviske krimier
Bølgen af skandinaviske krimier skyllede ind over Danmark for… ja, en del år siden efterhånden, og det lader ikke til, at danskernes begejstring for krimierne er dalet nævneværdigt. Det er desværre ret sjældent, jeg læser krimier – hvorfor ved jeg egentlig ikke – så nu vil jeg udnytte muligheden for at kigge mere på denne genre og snuse til forskellige forfatterskaber. Måske er der en krimiserie eller to, som jeg kaster min kærlighed på?

Marts: Oldschool sci-fi
Da jeg var teenager, vrimlede det med spændende, sære og forunderlige sci-fi-bøger, men jeg synes godt nok ikke, at udvalget har været prangende de seneste 5-10 år. Den dystopiske bølge, der fulgte i hælene på ‘The Hunger Games’ har dog hjulpet lidt på det, men jeg savner velskrevet sci-fi. Samtidig har jeg indset, at jeg har nogle huller i denne genre, og det vil jeg forsøge at råde bod på i denne måned.

April: Andres yndlingsbøger
Dette tema var et af de forslag, jeg modtog, da jeg tidligere på måneden bad om inspiration til, hvad næste års temamåneder skal handle om. Jeg er ret spændt på denne, for det er jo et lidt ‘farligt’ tema, eftersom folks smag er ret forskellig. Det er dog også en fantastisk mulighed for at opdage nye, spændende bogperler, som jeg ellers ville have overset.

Maj: Stephen King
Jeg var ret stor King-fan i teenageårene, og jeg slugte hans bøger råt. Begejstringen falmede dog lidt, da han neddroslede det overnaturlige og horroren og i stedet skrev en række bøger, der fokuserede på hverdagsproblemer såsom hustruvold. Det blev lige lovlig socialrealistisk til min smag. Jeg har læst flere af de bøger, han har udgivet i løbet af de sidste 10 år, men der er også flere, jeg er gået glip af, så det vil jeg gøre noget ved. Måske bliver der også tid til en enkelt genlæsning? Og så skal minimum én af bøgerne også være på engelsk, for jeg har faktisk aldrig læst ham på originalsproget…

Juni: Noveller
Dette tema var også et læserforslag, som jeg faldt for. Jeg har før overvejet, om ikke jeg burde få læst nogle flere noveller, og nu skal det være. Jeg synes, det er en genre, som få forfattere for alvor mestrer, men jeg håber på at finde nogle gode novellesamlinger – gerne i forskellige genrer.

Juli: Sjove bøger
Ind imellem undrer jeg mig over, at jeg ikke læser flere humoristiske bøger. Nu er det jo ret forskelligt, hvad man griner af, så dette bliver helt klart et temaer, jeg vil gruble en del over, inden jeg udvælger bøgerne, for det er en genre, hvor det ikke altid er lige let for andre at give anbefalinger til. Jeg skal dog helt sikkert læse mindst én Terry Pratchett-bog, for jeg elsker hans gakkede og sære verden.

August: Bøger fra Japan
Jeg kan godt lide at læse skønlitterære bøger, der foregår i Asien – især historiske romaner – så jeg tænkte, det kunne være interessant at fokusere på Japan i denne måned. Der skal dog være mindst én moderne bog, men det bliver næppe en af Haruki Murakami, for hans bøger siger mig ikke rigtig noget.

September: Bøger om krig
De senere år har jeg læst flere bøger om (virkelige) krige – mest 2. Verdenskrig – og det har inspireret mig til at vælge dette tema, da det generelt har været ret spændende – og skræmmende – læseoplevelser. Jeg vil forsøge at komme vidt omkring, så det ikke kun er bøger om 2. Verdenskrig, der vil præge denne måned.

Oktober: Horror
Denne måned slutter som bekendt af med Halloween, og da jeg elsker denne tradition, så fejrer jeg det selvfølgelig med en hel måned med horror! Åh, det bliver godt! Mon ikke der sniger sig lidt Poe og Lovecraft ind? Det skal dog ikke kun handle om gamle horrorhistorier – jeg vil også sørge for at læse et par moderne horrorbøger.

November: Anne Rice
I forhold til hvor begejstret jeg var for ‘En vampyrs bekendelser’, er det ret underligt, at det er den eneste bog af Anne Rice, jeg faktisk har læst. Især i forhold til hvor mange af hendes bøger, jeg ejer. Ahem. Denne måned er derfor afsat til at pløje mig igennem en række af bøgerne fra min boghylde.

December: Oldschool fantasy 
Året skal naturligvis slutte af med en af mine yndlingstemaer – fantasy. Jeg fantaserer (!) allerede nu om at genlæse Narniabøgerne, men jeg vil også se, om ikke der er nogle fantasyklassikere, jeg har overset eller simpelthen ikke har nået at læse endnu.

Afslut 12 serier
Der er rigtig mange spændende trilogier – og serier i det hele taget – som jeg gerne vil læse. Jeg har dog ikke lyst til at være i gang med alt for mange på én gang, så i 2014 vil jeg sørge for at afslutte 12 serier – enten serier, som jeg allerede nu er i gang med eller serier, som jeg går i gang med i løbet af 2013.

Jeg satser blandt andet på at få læst resten af bøgerne i ‘Farmer’-trilogien, ‘The Way of Shadows’-serien, ‘Gone’-serien og ‘Skinjacker’-trilogien.

8 thoughts on “Bogåret 2014

 1. Spændende kategorier – og jeg kender godt trangen til at få afsluttet nogle af de serier, man er i gang med. Måske skulle det også være et mål for mig?

  God læselyst!

  Henrik

 2. Mange tak – jeg ser også frem til at kaste mig ud i det! Jeg har flere gange overvejet at have et tema for hver måned, men har hver gang afvist det, da jeg var bange for, at jeg ville føle mig fastlåst, men nu er det lykkes mig at finde frem til nogle emner, som jeg ved, at jeg vil nyde i fulde drag 🙂

  Pøjpøj med serielæsningen i det nye år 🙂

 3. Jeg glæder mig helt vildt til at følge dit Anne McCaffrey eventyr. Jeg elsker også hendes Menolly serie, men har aldrig fået læst andet af hende – noget jeg egentlig gerne vil have lavet om på!

 4. Jeg tyvstartede her i julen (da jeg har Menolly-trilogien som én samlet bog, og den er ikke så handy at slæbe med på togturene ;-)), og du kan glæde dig! Det er meget interessant at lære mere om verdenen.

 5. Lidt forsinket vil jeg også lige skrive, at det ser ud til at være blevet en superspændende liste, og jeg glæder mig meget til at følge med (og komme med anbefalinger til april 😉
  Sig endelig til også hvis du har lyst til en par novelleanbefalinger 🙂

 6. Meget gerne! Jeg laver nok et 'inspirér mig!' indlæg på et tidspunkt 🙂
  Desuden bytter jeg nok lidt rundt på rækkefølgen af et par af temaerne. Kan allerede se nu, at jeg nok har bedre tid til at læse i juni frem for maj, og så er det nok bedst at flytte novellesamlingerne til maj – de tager sjældent så lang tid at læse 🙂

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *