Brobyggerne

Du skal stå tidligt op, hvis du vil låne den nyeste udgivelse fra en kendt forfatter – i hvert fald hvis du vil låne bogen lige efter udgivelsesdatoen. Da Jan Guillou sendte første bind af romanserien ‘Det Store Århundrede’ på gaden i 2011, fik den ganske pæne anmeldelser, og da han er en kendt og elsket forfatter, så blev der straks en alenlang kø, da bogen kom på det lokale bibliotek. Da jeg skrev mig op, var jeg nr. 86 i køen (!), men da det ikke hastede med at læse den, lod jeg blot tiden gå, og efter lidt over fem måneder var det så endelig min tur til at læse værket.

‘Brobyggerne’ er som sagt første bog i en serie om 1900-tallet, og handlingen starter i Vestnorge, hvor tre små brødre viser sig at være vidunderbørn og derfor sendes til Dresden for at uddanne sig som ingeniører. Uddannelsen er dækket af et velgørende selskab, som dog har det krav, at knægtene – efter endt uddannelse – skal være med til at bygge jernbanen mellem Oslo og Bergen. Forskellige personlige omstændigheder gør dog, at to af brødrene forsvinder til udlandet, så det kun er den ældste, Lauritz, der står tilbage og må fuldføre opgaven.

Bogen igennem følger læseren så skiftevis Lauritz i Norge og broderen Oscar, der er flygtet til Afrika. To meget forskellige liv og så alligevel ikke, for begge brødre udmærker sig gennem deres viden og tekniske snilde og kommer begge på spændende og medrivende eventyr.

Dette er en velskrevet pageturner, hvor du bliver grebet af handlingen og lige må have et kapitel mere. Hovedpersonerne er gennemgående sympatiske, retfærdighedssøgende og handlekraftige og sørger hele tiden for at drive historien fremad, ligesom de er lette at holde af – og med. De måtte egentlig gerne have lidt mere kant – de er næsten for pæne og ufarlige – men måske det kommer i næste bog?

Forfatteren får vævet mange af datidens vigtigste temaer ind i historien, hvor de store anlægsopgaver, de tekniske fremskridt og ikke mindst eventyrerne i Afrika præger handlingen. Der er i det hele taget ikke rigtig tid og mulighed for at kede sig i denne bog, og det er dejligt at opleve.

Er du til bøger med sympatiske hovedpersoner, en god portion action og en vis mængde historiske referencer, så bør du læse denne bog. Falder den i din smag, kan du tilmed glæde dig over, at det første del af en serie, så flere spændende læseoplevelser venter forude.

5 thoughts on “Brobyggerne

  1. Pingback: Mellem rødt og sort | Den Lille Bogblog

  2. Pingback: Dandy | Den Lille Bogblog

  3. Pingback: Ikke at ville se | Den Lille Bogblog

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *