Brooklyn

I juni måned læser jeg yndlingsbøger – andres yndlingsbøger vel at mærke. Jeg bad jer for nylig om at fortælle om jeres tre yndlingsbøger, og her kom mange gode forslag – så mange, at jeg ikke kan nå igennem dem alle sammen. Jeg har derfor valgt et udpluk af bøger inden for forskellige genrer, så jeg ikke bare vælger de bøger, der i forvejen står på min to-read-liste 🙂

Den første bog, jeg har læst, er ‘Brooklyn’ af Colm Tóibín, som Trolderier foreslog. Bogen foregår i 1950’erne – først i Irland og sidenhen i New York. Hovedpersonen, Eilis, bor i Irland sammen med sin mor og søster og lever et stille og trygt liv. Hun har ikke så store ambitioner eller tanker om sig selv, men dette ændrer sig, da hun får mulighed for at flytte til Brooklyn i New York for at arbejde. Her kommer hun til at opleve ting, hun end ikke drømte om. Den amerikanske livsstil omfavner hende, men et pludseligt dødsfald i Irland kalder hende hjem til fødelandet – en rejse, hun tøver med at tage, for kan hun løsrive sig én gang mere og tage tilbage til sit nye liv i Brooklyn?

‘Brooklyn’ er en enkel og smuk fortælling om en ung kvinde, der drager ud i verden – ikke for at revolutionere den men ‘blot’ for at leve. Det er en meget afdæmpet historie uden de store armbevægelser, og måske netop derfor giver det plads til en malende beskrivelse af en storby i 1950’erne, hvor optimismen begynder at boble og nye opfindelser forsøder kvindernes liv – jojo, nylonstrømper var skam en stor ting dengang. Det er en tidsrejse tilbage til en tid, der – set med nutidens øjne – har et hyggeligt og lidt naivt skær over sig. Det kan godt være, det bare er mig, men sådan synes jeg ofte, at 1950’erne og starten af 1960’erne er beskrevet.

Eilis er ikke lige min type hovedperson, men hendes forsigtige og rolige sind virker realistisk og giver fortællingen en helt særlig ro. Hun får også lov til at vokse og udvikle sig som person gennem bogen, og det bliver derfor ikke bare en rejse i tid og rum men også i personlighed, for Eilis skal lære at stå på egne ben i en verden, hvor kvinder i højere og højere grad uddanner sig og får jobs.

Jeg synes, at ‘Brooklyn’ er en fin lille bog, som giver et spændende indblik i, hvordan det må føles at immigrere til USA i 1950’erne. Jeg havde nok håbet, at der var lidt mere handling eller drama i bogen, men det er jo smag og behag. Det er en bog, der får mig til at længes efter at rejse igen for at opleve nye, spændende kulturer.

2 thoughts on “Brooklyn

  1. Hvor hyggeligt, at du valgte et af mine forslag 🙂

    Jeg synes i øvrigt, at det smukke ved bogen netop ligger i enkeltheden… og ja, så får man bare virkelig lyst til at tage til NYC efter endt læsning!

  2. Ja, det er noget værre noget med den udrejselængsel, man får af at læse sådan en bog – jeg skulle heldigvis på ferie i denne uge, så det var godt timet 🙂

    Endnu en gang tak for inspirationen!

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *