Burial Rites

Burial Rites

‘Burial Rites’ er skrevet af Hannah Kent og foregår på Island i 1800-tallet. Her er hovedpersonen, Agnes, dømt til døden for mordene på to mænd. Agnes bliver flyttet til en gård for at bo der, mens hun venter på sin henrettelse, og mens hun bor der, kan hun lige så godt hjælpe familien, hun bor hos. Der bliver – selvfølgelig – set skævt til hende, og mange på egnen er bange for hende, men som månederne går, bliver det også tydeligt for flere af de lokale, at Agnes er et menneske af kød og blod og ikke nødvendigvis den skræmmende morderske, de forestiller sig.

Dette er en stille fortælling. En fortælling om en kvinde, der venter på sin henrettelse, men også en fortælling om ret og uret, om næstekærlighed og smålighed samt om et barsk og nådesløs landskab.

Ja, lad os lige dvæle lidt ved omgivelserne, for beskrivelsen af naturen og klimaet er ganske enkelt betagende, skræmmende og dragende på samme tid. Man kan nærmest smage frosten og dufte den fugtige muld, når man læser denne bog, for forfatteren har indflettet nogle meget malende beskrivelser af landskabet. Man får virkelig fornemmelsen af, at her bor menneskene på naturens nåde, og at det bestemt ikke er et let klima at overleve i. Det er også med til at give bogen et ekstra alvorligt skær, som passer godt til historien.

I løbet af bogen følger man Agnes’ tid op til henrettelsen, og her får man samtidig flere og flere detaljer om hendes liv og ikke mindst tiden op til de mord, hun er dømt for at begå. Det er rigtig fint fortalt, især med de forskellige officielle dokumenter og breve, der ind imellem citeres fra. Beskrivelserne af de lokales forskellige reaktioner på hende virker meget troværdige men viser også, hvor frygtsomme og hensynsløse mennesker kan være.

Det er en skrøbelig og sårbar historie, en historie der vil krybe ind under huden på mange. Jeg må desværre indrømme, at den ikke rørte mig nær så meget som ‘The Snow Child’ og ‘The Silver Dark Sea’, men jeg nød de smukke beskrivelser af den islandske natur og den meget fine skæbnesfortælling, som bogen indeholder.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *