By af glas

Jeg har flere gange tænkt på at læse noget af Paul Auster, så for nylig lånte jeg endelig ‘By af glas’ som lydbog. Bogen er første del af New York trilogien.

Bogens hovedperson er krimiforfatteren Quinn, der skriver under psedonymet Willian Wilson. En nat får en opringning fra en mand, der spørger efter Paul Auster, og Quinn afviser ham i første omgang. Manden ringer dog flere gange, og Quinn ender med at udgive sig for at være Paul Auster, for nu vil han vide mere om den fremmede. Hurtigt vikles Quinn ind i et mærkeligt sammensurium af begivenheder og aliasser, for hvem er den fremmede egentlig? Ved han det overhovedet selv? Og hvem er det, der skal myrdes?

Jeg må indrømme, at jeg fandt bogen meget forvirrende, og det var svært at finde hoved og hale i den. Samtidig var der et par monologer, der var lige lovlig lange og bidrog til, at det ikke altid var lige let at fastholde koncentrationen.

Det er ikke en bog, der er særlig velegnet som lydbog – i hvert fald ikke, hvis du hører den over en uge eller mere, for handlingen er som sagt snørklet, og det er vigtigt at holde fokus.

Det var desværre ikke en bog, der fascinerede mig så meget, som jeg havde håbet. Flere gange blev jeg irriteret på personerne eller på den snørklede handling, og jeg var lidt modløs, da historien var færdig. Det var ikke lige den oplevelse, jeg forventede, eftersom Paul Austers værker hører til blandt nyklassikerne inden for litteratur. Af samme grund vil jeg ikke afvise, at jeg kan finde på at læse noget mere af ham en anden god gang… men der går nok lidt tid, før jeg får mod på det igen.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *