Changeless og Blameless

Dette er anden og tredje bog i ‘Parasol Protectorate’, som er skrevet af Gail Carriger. Det er en steampunk- og fantasyserie, som består af fem bøger. Den første bog, ‘Soulless’, læste jeg på dansk, men da oversættelsen ikke var synderlig god, og da jeg ikke ville vente på, at resten af serien blev oversat, endte jeg med at købe de engelske bøger.

Jeg kan ikke give et resumé af handlingen i ‘Changeless’ og ‘Blameless’ uden at afsløre alt for meget, men jeg vil prøve at sammenligne min læseoplevelse i forhold til den første bog i serien.

Først og fremmest er det en klar fordel at læse bøgerne på engelsk. Der er ganske vist flere udtryk, jeg ikke kendte i forvejen, og da det jo også er en kombination af steampunk og fantasy, så inddrager hovedpersonerne også ind imellem opfindelser, som ikke findes i virkeligheden og derfor kan det være lidt forvirrende, når de introduceres.

I ‘Changeless’ introduceres flere nye og interessante bipersoner, som i den grad bidrager til både handling og stemning i bogen. Man kan roligt sige, at denne serie har nogle ret… skæve… personligheder, og det giver en lang række forviklinger og sjove episoder. Visse konflikter virker en anelse forcerede, og jo – nogle af personerne er også ret karikerede – men historien fortælles hele tiden med et tydeligt glimt i øjet, og jeg kan altså tilgive en del, når en serie har en så karakterfast kvindelig hovedperson som Alexia. Hun er virkelig underholdende at følge!

Jeg morede mig kosteligt, da jeg læste ‘Changeless’, men det kneb lidt mere, da jeg fortsatte til ‘Blameless’. ‘Changeless’ slutter på en lidt irriterende måde, som (desværre) også præger handlingen i den efterfølgende bog. Det virkede lidt som om, at serien tabte pusten. Der var ikke så megen fornyelse i denne bog, og meget af handlingen kørte i ring, så man som læser følte, at man ikke kom nogen vegne. Det var, som om forfatteren var gået lidt i stå og blot gentog noget, der havde stået i de tidligere bøger, og det irriterede mig. Samtidig var persongalleriet mere begrænset, og flere af mine yndlingspersoner var kun med i en enkelt scene eller to.

Til forsvar for ‘Blameless’ vil jeg dog også nævne, at den slutter af på en måde, så jeg allerede nu sidder og spekulerer på, hvad der mon vil ske i næste bog, og jeg håber derfor, at jeg får tid til at læse både 4. og 5. bog her i løbet af efteråret. Selvom ‘Blameless’ ikke var nær så god som de to første bøger i serien, så er serien stadig ganske underholdende, og jeg ser frem til flere timer i selskab med den paraplysvingende Alexia.

2 thoughts on “Changeless og Blameless

  1. Øv, jeg gik lige og glædede mig over, at der endelig er blevet oversat en steampunk serie til dansk. Der er ikke noget værre end dårlig oversættelser, så tror jeg hellere jeg vælger at læse hele serien på engelsk.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *