Claras krig

Denne bog står også på min bogudfordringsliste for i år, for jeg blev ret interesseret i den efter at have læst en række meget positive anmeldelser af bogen sidste år.

‘Claras krig’ af skrevet af den polske jøde Clara Kramer og handler om hendes liv under 2. Verdenskrig. Clara er en helt almindelig teenager, da krigen bryder ud, men hurtigt forvandles hendes liv til en evig angst for at blive fanget af tyskerne. Mens frygten for at blive anholdt og sendt i koncentrationslejr vokser, leder familien desperat efter en udvej, og det ender med, at de søger i skjul i kælderen hos en etnisk tysker. Han og hans familie sørger for at købe mad til dem og gang på gang lyve, når andre borgere får mistanke om, at han skjuler jøder i sit hjem.

Som tiden går bliver de flere og flere i beskyttelsesrummet, hvor de til sidst sidder 18 mennesker, og vi følger, hvordan de kæmper for at bevare håbet og den sidste rest af værdighed, mens tyskerne nægter at slippe grebet om Polen.

Der er ingen tvivl om, at det både er en interessant og tankevækkende bog, som belyser den del, vi ikke hørte så meget om i historieundervisningen. Hvordan var det at være på flugt? Hvordan kunne du leve så småt? Hvordan var det at leve i skjul, hvor selv dine bedste venner pludselig kunne forråde dig? Det er fascinerende og skræmmende læsning, for det ligger selvfølgelig meget langt fra den almindelige danskers hverdag, men det giver også et godt indblik i de barske vilkår under krigen.

Bogen rummer en livsvilje, stædighed og medmenneskelighed, som er beundringsværdig – ikke blot fra jødernes side men også fra den tysker, hr. Beck, som sætter så meget på spil for at redde disse mennesker. Hvor alle andre – selv de venner og naboer, som familien har kendt i årevis – er parate til at stikke dem, så holder han gang på gang hånden over dem.

De fysiske beskrivelser af kælderen, tingene og menneskene er med til at gøre fortællingen levende og nærværende. Det er næsten som at være der selv – men også kun næsten, for jeg tror, jeg ville få klaustrofobi af sådan et sted.

Det er en spændende og skræmmende historie om en tid, som vi ikke bør glemme, selvom meget har ændret sig siden da. Det er også et fascinerende indblik i den menneskelige psyke, hvor man ikke kan andet end at beundre de mennesker, som formåede at leve i skjul og måtte gennemgå så meget for at overleve.

Bogen er en anelse langtrukken til sidst – jeg kunne næsten ikke rumme mere og syntes, at fortællingen kørte lidt i tomgang – men ellers har jeg ikke meget at udsætte på denne bog. Det er helt klart en af de bøger om 2. Verdenskrig, jeg har fundet mest relevant at læse.

5 thoughts on “Claras krig

 1. Hej Piskeriset

  Efter selv at være sprunget ud som blogger i efteråret, er jeg blevet stor tilhænger af bogblogge. Jeg elsker at læse, men får slet ikke læst alt det jeg gerne vil. jeg faldt over din blog, og det ser ud til at vi har lidt samme bogsmag – lidt af det hele, vi har ihvertfald læst mange af de samme bøger, så dejligt at læse dine anbefalinger,og dejligt med god inspiration til de næste bøger der skal ejes og læses. Jeg ville sådan set bare sige, at jeg synes at du har en dejlig blog, og at du har fået en ny ivrig læser!

 2. Hej Sarah!
  Velkommen til. Ja, jeg har en ret blandet bogsmag (selvfølgelig med visse præferencer, men jeg kan godt lide at udfordre mig selv), og det er dejligt at høre, at du kan lide at læse med 🙂

 3. Hejsa
  Sjovt at se, at du har haft lidt samme oplevelse af at læse denne, som jeg selv havde.
  Den sidder stadig dybt i mig, selvom det nu er et stykke tid siden jeg læste den.
  Du har bestemt ret i, at det er en af bedre bøger om den tid, også fordi den har taget en vinkel, som jeg i hvert fald ikke kendte så meget til, før jeg læste den.

  Årh suk – jeg bliver simpelthen nødt til at finde tid til at læse snart! 😉

 4. Hoptimisten – nej, det er heller ikke så tit, jeg er stødt på den vinkel, men det var interessant og tankevækkende.

  Ja, kan du så finde bøgerne frem! 😀

 5. Årh ja der er ikke noget jeg hellere ville end at begrave mig i en stak bøger, jeg har nemlig været på bogudsalg på “mit” bibliotek (indlæg herom på vej ;-)), men ak, studierne tager den bedste af min tid, og hvis ikke studierne spænder ben, så gør den onde og modbydelige virkelighed (indsæt valgfrit bandeord og efterfølgende dybt suk) 😉

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *