Creme fraiche

Denne måneds bogudfordring fra Bogklubben var at læse en bog fra samme år, som man er født, og derfor skulle jeg finde en bog fra 1978. Jeg måtte desværre indse, at det var ret begrænset, hvad jeg havde lyst til at læse blandt de titler, jeg fandt frem, og jeg var da stærkt fristet til at gå efter det sikre hit – en digtsamling af Michael Strunge. Jeg tænkte dog, at det kunne være spændende at kaste sig over noget, jeg ikke kendte i forvejen, og derfor valgte jeg Suzanne Brøggers ‘Creme fraiche’.

I den delvist selvbiografiske bog følger vi jeg-fortælleren, der beskriver sine unge år, som både indeholder kærlighed, sex, rejser, familieøjeblikke og mange små og underfundige passager. Det er en bog, hvor kønnet – eller rettere det kvindelige køn – er i centrum, og hvor jeg-personen eksperimenterer og provokerer.

Jeg må indrømme, at var dette ikke en udfordrings-bog, så havde jeg droppet den undervejs. Der er lidt for mange beskrivelser af intime detaljer hvad angårpersonernes kroppe og deres sexliv, og det er ærlig talt ikke mig. Jeg overvejede, om den åbenhed var særlig for kvindelitteraturen for den periode, men jeg læste et sted, at bogen vakte megen opsigt, da den kom frem, så det har åbenbart ikke været et kendetegn. Det kunne ellers fint ligge i tråd med den frigjorte 70’er-stil, hvor man ikke skulle skamme sig over sin krop, og hvor frihed og lighed blev lovprist. Men som sagt – jeg er sådan set ligeglad med, hvem og hvor mange hovedpersonen dyrker sex med – jeg gider bare ikke læse så mange detaljer om det. Det virker mere som om, der er et ønske om at provokere (og det lykkedes) end om at beskrive den nye seksuelle bevidsthed hos kvindekønnet.

Men når nu jeg havde pålagt mig selv at læse bogen til ende – for når det er en bogudfordringsbog, så opgiver jeg ikke – så endte jeg alligevel med at finde passager, som interesserede mig. Der var for eksempel historierne om jeg-personens far, som var tankevækkende og spændende, og det var også mest den første halvdel, som var lidt for seksualiseret – anden halvdel var langt mere tiltalende.

Jeg har en klar fordom om, at denne bog nok primært vil tiltale kvinder i alderen +45 år, men hvis du er yngre end det og nød at læse bogen, så skriv gerne en kommentar om, hvad der tiltalte dig ved bogen.

4 thoughts on “Creme fraiche

  1. Mange tak. 😀
    Ha, jeg tvinger mine forældre til, at købe dem over nettet. Til gengæld gør jeg det nemt for dem. Jeg skriver både titel, forfatter, indbinding og pris, og sikrer mig, at det hele kan købes på saxo.com, inden jeg giver dem min ønskeliste. 🙂

  2. Didde – forældre skal også opdrages, så det er god stil, det der! 😀

    Jeg kan ikke få mine til det, men til gengæld er kæresten ganske god til at shoppe over nettet, så han køber tit bøger til mig via f.eks. Amazon.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *