Dansk i skred

I mine teenageår var fremmedordbogen en af mine yndlingsbøger. Ja, det virker ret nørdet, men jeg har altid elsket at gå på opdagelse i sproget og lære nye ord – eller ligefrem opfinde dem selv. Af samme grund kan samtaler med flere af mine bedste venner godt udvikle sig til ret syrede og sjove ordudvekslinger med hjemmelavede udtryk og ord.

Da Gad kontaktede mig for at høre, om jeg ville anmelde en række bøger, udpegede jeg ‘Dansk i skred’ som en af dem, jeg godt ville læse. Bogen er skrevet af sprogprofessoren Jørn Lund og handler om det danske sprog og ikke mindst udviklingen af sproget gennem de seneste årtier. Nye ord er kommet til, andre er gledet ud af sproget mens en række ord har fået nye betydninger. 

Overordnet set har forfatteren en positiv og velvillige indstilling til sprogets udvikling, og det var rigtig rart at læse en bog om sprog, der hverken fordømmer eller begræder den udvikling, som sproget gennemgår, som årene flyver forbi. Der kommer dog også en løftet pegefinger her og der, for danskerne sjusker også med sproget og bør måske også være mere modige og opfinde nye danske ord frem for (altid) at adoptere engelske udtryk.

Det er spændende læsning for ordnørder og sprogentusiaster, men jeg savnede en klar rød tråd gennem bogen. Flere kapitler virkede lidt for småsnakkende og ustrukturerede, og det var lidt synd, for pointerne i bogen er både interessante og relevante – ikke blot for ordnørder men for alle, der taler og skriver dansk.

Alt i alt en hyggelig bog om det danske sprog, som kan læses af alle, men først og fremmest er interessant for dem, der elsker det danske sprog og alle dets finurligheder.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *