De bedste læseoplevelser i 2012

2012 har budt på mange gode læseoplevelser, og i flere tilfælde har det været med bøger, hvor jeg bagefter har spurgt mig selv om, hvorfor jeg dog ikke havde læst den noget før!? Det gælder for eksempel ‘A Game of Thrones’, som jeg har haft stående i fire år – længe for tv-serie-hypen – og som jeg bare ikke kunne tage mig sammen til at læse, fordi den var på 900 sider. Heldigvis var den en af de bøger, som kom på min liste over 20 bøger, jeg skulle læse i 2012, så læst blev den – og nydt i fulde drag. Senere på året læste jeg så efterfølgeren A Clash of Kings’, som også er ganske god, og mon ikke jeg får læst tredje bog i starten af det nye år? Det bliver i hvert fald svært at vente meget længere.

Nu læser jeg ret forskellige bøger, men der er ingen tvivl om, at det er fantasy- og horror, jeg holder mest af, og det afspejler sig også i årets yndlingsbøger. Jeg fik for eksempel endelig læst ‘The High Lord’, der er tredje og sidste del i serien om troldmandslærlingen Sonya, og bogen var en værdig afslutning på en trilogi, som jeg helt sikkert kan anbefale. Jeg fik selvfølgelig også startet på et par nye serier, og her var ‘The Way of Shadows’ blandt de bedste – resten af serien er allerede købt ind, så måske når jeg at afslutte den i løbet af 2013?

Fantasy er dog mere og andet end den klassiske udgave med troldmænd og elvere, og derfor er Storm Front’ en behagelig afveksling, da historien her foregår i nutiden men med fantastiske elementer og temmelig actionramte scener. Lidt af en drengerøvsbog – og fantastisk underholdende.

Vampyrer og zombier er vendt tilbage i stor stil i litteraturen de seneste år – desværre ofte i en ret poppet og romantisk udgave som jeg ikke helt kan forlige mig med, når nu det plejer at være blodtørstige monstre (især romantiseringen af zombier er virkelig langt ude). Derfor trak jeg en af vampyrklassikerne ned fra hylden og læste ‘En vampyrs bekendelser, hvilket var et hyggeligt gensyn med Lestat. Jeg har en del af bøger af Anne Rice, som jeg endnu ikke har læst, så jeg burde egentlig smide et par af dem ind på natbordet… På zombiesiden kan forfatterne dog stadig overraske positivt, og ‘World War Z’ er til dato den bedste zombiebog, jeg har læst. Måske skyldes det, at den netop ikke er klassisk? I hvert fald er den meget stemningsfuld og en spændende måde at beskrive et zombieangreb på.

I den dystre genre var der også et par overraskelser i form af små perler, som (endnu) ikke er blevet bestsellere. Det drejer sig dels om den svenske gyser ‘Mørkeræd’, dels om debutbogen ‘Skygger fra Oktoberland’ som jeg var ret fascineret af.

Jeg har dog også læst andre genrer, og i år fik jeg også tygget mig igennem en række klassikere. Den bedste var helt klart ‘Vredens druer’, som i bund og grund er trist – men interessant – historie om depressionen i USA i 1930’erne. Det er tilsyneladende de triste historier, som påvirker mig mest, for både ‘Claras krig’ (om den lille jødiske pige Clara, der må leve skjult i en kælder under 2. Verdenskrig) og ‘3096 dage’ (om Natascha Kampuschs otte års indespærring) er blandt de bøger, der gjorde mest indtryk på mig i løbet af året.

Jeg bliver også nødt til at nævne ‘The Snow Child’, som er en lidt trist men livsbekræftende bog, som egner sig godt til de kolde vintermåneder. Kan du flaske det således, at du læser den, mens det sner udenfor, giver det lidt ekstra til læseoplevelsen.

Sidst men ikke mindst blev 2012 også året, hvor jeg kom i gang med de grafiske noveller igen, og her var ‘Maus’ helt sikkert den bog, som gjorde størst indtryk. Jeg har ikke tal på alle de gange, hvor jeg har haft bogen i hånden nede på biblioteket, men har lagt den fra mig igen fordi alene forsiden gjorde mig alt for deprimeret. Det er da heller ikke en særlig opmuntrende historie, eftersom en del af handlingen foregår i koncentrationslejre under 2. Verdenskrig, men den er bestemt stadig relevant og tankevækkende så mange år efter.

2012 er næsten ovre, og et nyt bogår venter lige om hjørnet. Jeg ønsker jer alle et godt nytår og håber, at I får mange gode læseoplevelser i det nye år.

4 thoughts on “De bedste læseoplevelser i 2012

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *