Deathless

Jeg har altid elsket eventyr. Som barn havde jeg en lang periode, hvor jeg støvsugede det lokale bibliotek for eventyr – om det så var nordiske folkesagn, arabiske mysterier eller fantastiske fortællinger fra endnu fjernere egne, så læste jeg dem. Jeg mindes også, at jeg snusede kortvarigt til de russiske eventyr, men det var ikke et område, jeg for alvor dykkede ned i.

For et par måneder siden efterlyste jeg ideer til vinterbøger, for jeg havde lyst til at læse bøger, som knitrede af frost, og i den forbindelse anbefalede Rikke fra Paperback Castles mig at læse ‘Deathless’. Oplægget til bogen lød så spændende, at jeg bestilte den kort tid derefter.

‘Deathless’ er skrevet af Catherynne M. Valente og er en nyfortolkning af det russiske folkeeventyr om Koschei the Deathless. I denne udgave har forfatteren også inddraget virkelige begivenheder, så det russiske eventyr bliver sammenflettet med dagligdagen i Rusland i tiden op til og under 2. Verdenskrig. Vi følger den unge pige, Marya, som ser sine søstre blive gift og selv venter på manden i sit liv. Da han kommer, er han dog ikke mand men Koschei the Deathless, og Marya får dermed et helt andet liv, end hun havde forventet. Et liv med kærlighed, frustration, død og håb.

‘Deathless’ var en meget speciel og interessant læseoplevelse på samme tid. Der var magiske øjeblikke, hvor jeg forelskede mig i passagerne med de små fugle, der forvandlede sig til søstrenes bejlere, og der var øjeblikke, hvor jeg blev dybt frustreret, fordi jeg ikke forstod, hvorfor historien tog den drejning, den gjorde. Jeg sad lang tid bagefter og tyggede på, hvordan jeg skulle forklare, hvordan det var at læse bogen, og jeg tror, det følgende er det mest præcise, jeg kunne komme frem til.

Forestil dig, at du kommer hjem en aften, og alt lys er gået i dit hjem. Du famler dig frem i stuen. Et øjeblik mærker du den trygge, bløde fornemmelse af sofaen, som din hånd strejfer, inden du støder foden hårdt ind i en tung trækasse, som din kæreste har efterladt på gulvet. Efter at have bandet indvendig, går du forsigtigt videre og er lige ved at vælte standerlampen, fordi du havde glemt, at du flyttede på den i sidste uge. Du flytter den lidt til højre, inden du tager et ekstra skridt til venstre, så du kan komme uden om din yndlings-lænestol. Du er næsten nået ud af stuen, inden du pludselig hører et højt hvæs og derefter lyden af en kat, der løber bort. Du når lige at kvæle et skrig af forskrækkelse og tager et par dybe vejrtrækninger, inden du åbner døren til køkkenet og går ud for at lave dig en kop te.

 ‘Deathless’ er en bog, der både er betagende og frustrerende på samme tid. Flere gange følte jeg mig ‘snydt’, fordi historien ikke krøb ind under huden på mig, som jeg havde ventet, og andre gange var der netop de magiske øjeblikke, som jeg håbede på. Det er en – til tider – knudret tekst, som både fascinerede og irriterede mig på samme tid. Det er dermed også en bog, jeg er ret sikker på, at jeg vil genlæse igen en dag. Ligesom med ‘Neuromancer’ var der tidspunkter, hvor jeg blev i tvivl om, hvordan teksten skulle tolkes, og derfor tænker jeg, at det vil være en god idé med en genlæsning en dag. Det er nemlig også en bog, som jeg tror bliver bedre, næste gang man læser den.

Hvis du gerne vil snuse til de russiske folkeeventyr i al dens gru og desperation, så er ‘Deathless’ et godt bud. Men jeg må dog også ‘advare’ om, at det er ikke en lettilgængelig bog, så vil du starte i den blødere ende, så prøv i stedet at læse ‘Shadow and Bone’, der er starten på en fantasy-serie, der er inspireret af den russiske folketro.

4 thoughts on “Deathless

  1. Jeg er på en måde enig med dig. Bogen er frustrerende, ikke mindst fordi den er underlagt eventyret, så den følger meget stramme regler og linjer. Det er skørt. Og fascinerende. Og så brutalt.

    Bogen er virkelig så smuk, synes jeg. Smukt skrevet i sin vaghed og ufattelig smukt konstrueret. Og så synes jeg, den er så kold. Is, is, iskold. Frysende, nådeløs. Vinterperfekt..

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *