Den 5. Bølge

En af de mest omtalte bøger hos de booktubers, jeg følger, er ‘Den 5. Bølge’, som kom på dansk sidste år. Bogen er første del i en ny sci-fi trilogi, og jeg fik et eksemplar sendt fra Saxo.com.

‘Den 5. Bølge’ er skrevet af Rick Yancey og foregår på et tidspunkt i en nær fremtid, hvor De Andre er i gang med at udrydde menneskeheden på Jorden. Den 16-årige Cassie er en af de få overlevende, der endnu ikke er bukket under. Hun bliver skilt fra lillebroren, som bliver samlet op af nogle soldater og ført til en lejr, mens Cassie får besked på at blive. Det viser sig dog, at noget er galt, og hun undslipper med nød og næppe. På flugten bliver hun mere og mere i tvivl om, hvem hun kan stole på, for har De Andre infiltreret menneskene? Eller er der noget andet galt, siden helt normale mennesker pludselig begynder at vende våbnene mod hinanden?

Bogen er opbygget i kapitler, der skifter mellem forskellige synsvinkler. Det er derfor ikke kun Cassie, man følger, men også et par andre personer. I starten blev jeg forvirret, da det ikke fremgik så klart hvilken person, man skiftede over til, men ved resten af kapitlerne var det mere tydeligt, og jeg kunne godt lide at følge historien gennem flere forskellige personer, så fortællingen blev mere nuanceret.

Hele De Andre delen er ret vag, og det er både en fordel (for det gør fjenden mere mystisk), men også en ulempe, da jeg ind imellem savnede argumenter for, hvorfor disse rumvæsner gør, som de gør. Hvis de er så intelligente og overlegne, som bogen gerne vil fremstille dem som, så virker det ret utroværdigt, at menneskeheden ikke er blevet udryddet for længst.

Selvom bogen er over 500 sider lang, så er den hurtigt læst, da både historien og sproget er lettilgængelige. Jeg savnede dog noget mere weltschmertz i teksten – hovedpersonen lod ikke til at være synderlig berørt af, at størstedelen af klodens befolkning er blevet udryddet, og historien kom derfor til at virke lige lovlig poppet og overfladisk. Bedre blev det ikke, da der – som hos de fleste andre ungdomsbøger i øjeblikket – også skulle klemmes en romance ind. Det er så, hvad det er – men jeg har en mistanke om, at det godt kan udvikle sig til et trekantsdrama, og den skabelon er altså blevet misbrugt i så høj grad efter Twilight-succesen, at jeg får knopper ved tanken!

Jeg er helt klart til tungere og mørkere sci-fi, og derfor var denne bog lidt for blød og poppet til mig. Jeg vil dog tro, at folk, der kan lide ‘Slettet’-serien og ‘Delirium’-serien måske også vil synes om ‘Den 5. Bølge’ – der er lidt af den samme lettilgængelige opbygning, som gør det let at kaste sig over bøgerne.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *