Den afrikanske farm

Jeg er så småt gået i gang med listen over bøger, jeg skal læse i år, og blandt bøgerne på listen er Karen Blixen-klassikeren ‘Den afrikanske farm’. Jeg er blevet ret god til at bruge årets bogudfordring til at få læst de klassikere, som jeg ‘mangler’, og dette er en bog, jeg længe har ønsket at læse. Jeg fandt den dog som lydbog, så den har fyldt mine ører på mange af de seneste ugers togture.

I bogen fortæller Karen Blixen om sit liv på farmen i Kenay, hvor hun boede fra 1914 til 1931. I de tre første kapitler beskriver hun livet blandt de ansatte og de gæster, hun modtog på farmen, i det fjerde er der små uddrag fra hendes dagbog, og i det sidste kapitel fortæller hun om den sidste tid på farmen.

Bogen giver et interessant indblik i forfatterens dagligdag i Afrika og beskriver levende, hvordan forholdet til de indfødte er, og hvordan de kulturelle forskelle viser sig undervejs. Sproget er selvfølgelig anderledes, da bogen er skrevet for 80 år siden, og derfor kan visse passager – med nutidens øjne – læses som bedrevidende eller nedladende. Jeg har dog ikke indtryk af, at det har været forfatterens hensigt – tværtimod har jeg indtryk af et nært og varmt forhold til en række af afrikanerne.

Det er sjældent, jeg kommenterer på oplæserne, når jeg anmelder en lydbog, men her bliver jeg nødt til at fremhæve den utrolig personlige og indlevende oplæsning, som virkelig fik mig til at nyde bogen. Jeg kunne nærmest smage det afrikanske støv og mærke solens stråler på min næse, når jeg lyttede til bogen, og oplæseren passede perfekt til bogen.

Der var dog også perioder, hvor bogen føltes lidt lang, og bogen kan ind imellem også virke lidt rodet, fordi forfatteren hopper i tid og ikke fortæller en kronologisk historie. Jeg så på et tidspunkt, at bogen er beskrevet som en selektiv selvbiografi, og den betegnelse passer meget godt, for der er en række ting, forfatteren ikke rigtig kommer ind på – for eksempel sit ægteskab. Helt overordnet er det dog hyggelig læsning, og bogen giver et fint indblik i forfatterens liv på den afrikanske farm. Forfatteren bruger ret lang tid på at tage afsked på farmen i det sidste kapitel, og selvom dette er rørende, bliver det også lige lovlig langtrukkent.

Kender du ikke til Karen Blixens forfatterskab, så det oplagt at starte med denne bog, og hvis du er frisk på at låne den som lydbog, så kan jeg bestemt anbefale den udgave.

7 thoughts on “Den afrikanske farm

 1. Hvad gør du egentlig med lån af lydbøger? Har lidt overvejet om det ikke kunne lade sig gøre via telefonen? Men jeg har aldrig fået begyndt …

 2. Fantasy – jeg har en mp3afspiller, jeg plejer at bruge. Der er bare det lille problem, at den efterhånden er ret slidt og ikke fungerer så godt længere, men netlydbog.dk bruger desværre et gammelt lydformat, som nyere afspillere ikke kan afspille, så jeg håber bare, at min gamle afspiller holder ud, indtil de en dag tager sig sammen til at skifte til et bedre format.

 3. Netlydbog kan sagtens bruge nyere mp3-afspillere. Man skal bare tjekke, at de kan afspille DRM-beskyttet WMA. Jeg plejer at anbefale folk at bruge hifipriser.dk – søg på: drm – afgræns til mp3-afspillere. Det giver nogle muligheder – selv har vi købt en Transcend, der fungerer udemærket.

 4. Flot anmeldelse.. Overvejer selv at læse denne 🙂

  Om du ønsker læse noget der tager handling i Afrika.. Kan jeg anbefale Den hvide masai.. Den findes på dansk. Orginal er vidst nok hollandsk..
  Det er om en kvinde som rejser på ferie dernede, men forelsker sig i en masai.. Lever så sammen med dem.. Og det er jo en helt anden kultur, så hun har meget at lære osv.. vildt spændende.. Sand historie, som også er blevet lavet til film..

 5. Janus – se, det er jo lige det. Det ville være godt, hvis hjemmesiden brugte filer, som alle afspillere kan køre og ikke kun et begrænset udvalg. Så det håber jeg, at de retter op på en dag.

 6. Jeg elskede den her bog så inderligt da jeg læste den for nogle år siden.
  Men jeg har også altid været enormt imponeret af Blixen som menneske og hendes historie, måske gjorder den baggrundsviden jeg gennem min fascination af hende har tilegnet mig, at jeg ikke oplevede bogen så rodet som dig.
  Jeg tror heller ikke jeg ville havde gået i detaljer med mit ægteskabet, hvis jeg var i hendes sko og skulle skrive en sådanne bog.

  Louise – Trillebøger

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *