Den Danske Borgerkrig 2018-24

Da denne bog blev udgivet sidste år, blev jeg straks interesseret i den og besluttede, at den skulle jeg læse. De efterfølgende måneder stødte jeg på adskillelige anmeldelser af bogen, og jeg mindes ikke at have set en bog, der i den grad har skilt vandene. Flere anmeldere udråbte den til et litterært mesterværk, mens andre fandt den kedelig, overdrevet og alt, alt for mærkelig.

Jeg var tæt på ikke at læse den efter at have læst de negative anmeldelser, men så kunne jeg alligevel ikke nære mig, nu hvor jeg har tema om krig i denne måned, og så lånte jeg den alligevel som e-bog. Det skulle jeg have ladet være med.

‘Den Danske Borgerkrig 2018-2024’ er skrevet af Kaspar Colling Nielsen og fortæller om fremtidens Danmark, hvor en borgerkrig bryder ud i 2018 og raserer landet. Hovedpersonen fortæller 450 år efter om begivenhederne, som han selv oplevede det, og han beskriver, hvordan han lever nu. Det er en tid, hvor menneskers – og dyrs – liv kan forlænges med flere hundrede år, og hvor der er få bekymringer.

Lad mig starte med at sige, at dette er en ret mærkelig bog, og jeg kan godt forstå, at den har delt vandene. Det er en bog, som du sandsynligvis enten elsker eller hader.

Bogen fortælles af en mand på 475 år, som både beskriver borgerkrigen i 2018, hvor han var 25 år, samt hvordan det er at leve i Danmark 450 år efter krigen. Sideløbende med hovedfortællingen er der også en række korte historier, som i starten er ret forvirrende, men hvor flere af dem stille og roligt flettes ind i hovedfortællingen. Det er ret underligt og irriterende i starten – især fordi flere af historierne er virkelig langt ude og ikke lader til at passe ind (et eksempel på en af historierne er den om bjørnen Pia, hvis honning bliver stjålet, og hun forsøger at få andre de dyr til at hjælpe sig med at finde honningen).

Når jeg læser sci-fi, så er en af de vigtigste faktorer, at forfatteren kan overbevise mig om, at den fremtid, som han/hun beskriver, er troværdig. Hvis mennesker pludselig kan flyve, eller hvis dinosaurerne pludselig genopstår, så skal forfatteren skrive det, så jeg som læser tænker “ja, det lyder da meget sandsynligt”. Den følelse savnede jeg i den grad i denne bog. Flere gange blev jeg irriteret, fordi jeg følte, at der manglede ‘mellemregninger’ – at der simpelthen ikke blev argumenteret for, hvorfor tingene havde udviklet sig på den måde. Ofte gik historien lidt for hurtigt frem, og jeg sad som læser og kneb det ene øje skeptisk sammen, mens jeg tænkte, at det troede jeg simpelthen ikke på, og at det var noget værre vås.

Sproget i bogen er til tider fandenivoldsk, og jeg mindes ikke at have læst en bog, hvor ordet ‘kneppe’ indgik så mange gange. Det blev jeg ærlig talt ret træt af til sidst – især fordi flere sexscener virkede, som om de primært var med, fordi det var muligt – og ikke fordi de bidrog til handlingen.  

Jeg har genlæst flere af de positive boganmeldelser for at få en idé om, hvorfor nogle mener, at den er genial, og jeg vil tro, at det først og fremmest ligger i, om du køber præmissen for historien eller ej. Hvis du mener, at dette er en sandsynlig fremtid (eller hvis du blot er ligeglad med, om udviklingen er troværdig eller ej), og hvis du nyder surrealistiske, actionpacked fortællinger, så er denne bog måske noget for dig. Er du til gengæld til flere detaljer og argumentation, mere politik og lidt mere mening med galskaben, så er denne bog ikke noget for dig.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *