Den fremmede

Jeg har to udfordringer på bogfronten i år – jeg skal både læse en klassiker hver måned og læse en bog, der matcher månedens krav på Bogudfordringen 2011. Januars klassiker er ‘Den fremmede’ af Albert Camus, som er en lille sag på ca. 140 sider. Alligevel bliver den udpeget som klassiker på grund af den betydning, romanen havde for den franske litteratur, hvor Camus blev en af eksistentialismens stemmer.

Handlingen foregår i Algeriet, hvor den unge franskmand Meursault en dag kommer til at dræbe et andet menneske, og resten af bogen handler om retssagen, domsafsigelsen og Meursaults tanker om dette.

Jeg havde forventet en tungere og mere kompliceret tekst, men ‘Den fremmede’ var let at læse, og sætningskonstruktionerne var simple – nærmest grænsende til det barnlige, da fortællestilen var meget deskriptiv og blottet for indlevelse. I den første halvdel af bogen var det særlig slemt, og det irriterede mig, for det gjorde fortællingen flad og som noget, der skulle overståes. I anden halvdel var det ikke lige så udtalt – mest af alt fordi hovedpersonen stort set ikke har kontakt med andre personer i den del og derfor ikke har samme behov for at genfortælle deres ord og handlinger.

Efter at have læst bogen sad jeg og spekulerede over, hvorfor lige denne bog er værd at kalde en klassiker. Med nutidens øjne virker den ret simpel, og handlingen er så flad og ligetil, at den hverken vækker engagement eller store følelser i mig, da jeg læste den. Til gengæld kan jeg godt se, at historien afspejler den meningsløshed, som eksistentialismen har som omdrejningspunkt. Men sandt at sige vil jeg nok foretrække en faglig tekst om eksistentialisme frem for denne bog.

2 thoughts on “Den fremmede

  1. Det er virkelig et spændende “benspænd” du har gang i der, med at læse bøger der relaterer til månedens mad-benspænd!
    God måde at læse bøger, som man måske ellers ikke ville læse – det kan give nogle virkelig gode læseoplevelser 🙂

    Mange hilsner
    Birthe

  2. NYBH – det var nu ikke bevidst, at den skulle relatere til madblogs-benspændet, men det kunne da være sjovt! Med de planer, jeg har for benspænd og bogudfordringer i år, bliver det dog en kende svært at kombinere resten af året, men det kunne nu være sjovt at lave en kombineret mad- og bogudfordring 🙂

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *