Den gamle mand og havet

En af de klassikere, som jeg ikke nåede sidste år, hvor jeg læste en klassiker hver måned, var denne lille sag af Ernest Hemingway. Det er en kort fortælling på ca. 116 sider med et ret enkelt handlingsforløb, og alligevel var den med til at sikre Hemingway Nobels Litteraturpris i 1954.

‘Den gamle mand og havet’ handler om en gammel fisker, der ikke har fanget noget i 84 døgn. Han tror dog stadig på, at det vil lykkes, og han har da før oplevet, at lykken har ventet på sig. Han sejler ud med troen på, at lige netop i dag vil lykken vende, og sandelig om ikke han får ret. Han får en ordentlig kleppert på krogen – nok den største fisk  han nogensinde har set – og derefter starter kampen om at trætte fisken, så den til sidst kan dræbes og tages med hjem. Men kampen bliver hård, og ind imellem har fiskeren på fornemmelsen, at det er ham, der først må opgive ævred.

Det er som sagt en kort historie med en ret simpel handling. Faktisk er den så enkel, at jeg ikke vil komme ind på slutningen, for der skal være lidt spænding ved at læse den, men lad mig bare nævne, at jeg synes, at slutningen er naturlig, smuk og trist på samme tid.

Jeg er fascineret, når forfattere formår at bygge en interessant historie op med så få virkemidler. Historien er nærmest provokerende naiv og enkel, men alligevel en nydelse at læse. Stilen fik mig til at tænke på japansk eller kinesisk fortællestil uden at jeg helt kan præcisere det – jeg vil tro, at de enkle sætninger og meget ligetil betragtninger var det, der gjorde udslaget.

Bogen berører på én og samme tid troen på sejr og menneskets evne til at blive ved med at søge lykken, men også en udholdenhed, som næsten er skræmmende. Der er noget meget ærekært og alligevel forståeligt i fiskerens kamp mod fisken, for hvis det ikke skal være nu – hvornår skal det så være?

Det er på én gang en hyggelig, sørgmodig og tankevækkende bog, og selvom de tre tillægsord kan virke modstridende, så synes jeg alligevel, at det beskriver min oplevelse af bogen meget godt. En klar anbefaling herfra.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *