Den Røde Pimpernel

Mit læsetema for de tre første måneder i år er som tidligere nævnt historiske romaner. Jeg har ikke så mange ulæste bøger i denne genre på mine bogreoler (og de, jeg har, er selvfølgelig meget tykke), så jeg surfede på bibliotekets hjemmeside for at hente lidt inspiration. Her faldt jeg over serien om Den Røde Pimpernel, og jeg blev straks fristet. Jeg har nemlig lidt en svaghed musketer-romaner, og jeg tænkte, at denne serie måske havde lidt samme stemning.

‘Den Røde Pimpernel’ er første bog i serien om helten af samme navn. Den er skrevet af Emmuska Orczy og foregår under den franske revolution i 1793. Her har en række unge engelske gentlemen allieret sig med den mystiske helt, Den Røde Pimpernel, om at redde de (uskyldige) franske adelsfolk fra den franske revolutions skarpe guillotine. De franske modstandsfolk vil dog ikke se stiltiende til, at de gang på gang bliver narret af den engelske fløs, så de prøver med alle midler at pågribe den engelske helt. Men han er en snu rad, og det er først, da den unge kvinde, Marguerite, bliver indblandet, at franskmændene måske får en chance for at få fat på deres fjende – én gang for alle!

Denne bog havde lige det, jeg håbede på – en skøn blanding af drama, heltemod, snuhed, romantik og engelsk arrogance. Bevares, fortællestilen var lidt bedaget, men det havde jeg sådan set også forventet, og det passede fint til historien.

Teksten bar desværre præg af, at den godt kunne have brugt en korrekturgang mere, og så var jeg også lidt ærgerlig over, at det blev afsløret, hvem der var Den Røde Pimpernel. Jeg havde egentlig forventet, at det først blev afsløret senere i serien.

Bogen fik mig i øvrigt til at tænke over det faktum, at det altid er vinderne af en konflikt/krig, der skriver historiebøgerne bagefter, og selvom jeg da er stødt på bøger og film om Marie-Antoinette (der var Frankrigs dronning på det tidspunkt og derfor blev halshugget under revolutionen), så har forfatterens sympati altid ligget hos pøblen, der gør oprør. Sådan er det ikke i ‘Den Røde Pimpernel’ – måske fordi forfatteren selv var baronesse?

‘Den Røde Pimpernel’ er en hyggelig læseoplevelse, hvis du er til historiske romaner, hvor der er masser af drama uden at det for alvor bliver farligt eller ubehageligt.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *