Den stjålne vej

Mine valg af bøger bliver tit inspireret af mange forskellige personer og hjemmesider. En af de faste inspirationskilder er bibliotekets liste over de nyeste bøger, og her faldt jeg over denne bog, hvor reservationskøen allerede var ret lang. Jeg blev så nysgerrig, at jeg også måtte skrive mig op til bogen, og for nylig var det så min tur til at læse den.

‘Den stjålne vej’ af Anne-Cathrine Reibnitzsky foregår i Afghanistan i 2008. I bogen følger man tre forskellige mennesker – Malika, der er datter af en berømt mullah og i al hemmelighed underviser en række afghanske kvinder i at læse, den 10-årige gadedreng Javeed, der bliver voldtaget af en politibetjent og leder efter beskyttelse, og ingeniøren Khan, der bliver taget til fange af en gruppe talebanere, der vil straffe ham for at bygge en asfaltvej mellem Kandahar og Gereshk. De tre skæbner krydser undervejs hinanden, og derefter er intet som før.

Bogen bygger på virkelige hændelser, hvor forfatteren har brugt en del af sine oplevelser fra sin tid som sprogofficer i Afghanistan, og det kan mærkes. Historien virker troværdig og levende, og den giver et interessant indblik i hverdagslivet og ikke mindst konflikterne i et samfund som Afghanistan.

Der lægges ikke skjul på, at retfærdighed og ligestilling – set fra et vestligt synspunkt – ikke just er repræsenteret dette sted, men jeg synes nu ikke, at forfatteren forfalder til at ynke sine hovedpersoner. I stedet forsøger de at leve efter bedste evne og opnå de ting, de begærer, på anden vis. Malika er således en kvinde, der via list og mod får gennemtrumfet sin og andre kvinders vilje ved at trække i de rigtige tråde, mens Khan holder sine bødler i skak med venlighed og viden.

Det er ikke et stort, litterært værk, men fortællingen er relevant og er som sagt med til at vise en nutidigt og anderledes billede af Afghanistan end de krigsscener, som medierne oftest flyder over af. Selvom bogen ikke domineres af terror eller krig, så er det alligevel en barsk bog, som giver stof til eftertanke.

2 thoughts on “Den stjålne vej

  1. Hej Renè! Tusind tak – det er jeg glad for at høre! Jeg har en rimelig bred bogsmag, så det er ret forskellige bøger, der bliver anmeldt (selvom jeg da gerne indrømmer, at jeg har en svaghed over for fantasy :-D).

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *