Derfor hopper jeg

De fleste bøger, der er skrevet om autisme, er skrevet af ‘normale’ – dvs. ikke-autister, der har forsket i emnet eller er forælder til et autistisk barn. Nu er der udkommet en bog, der er skrevet af en autistisk dreng, og den giver et sjældent indblik i en verden, som de fleste ikke kender og forstår. Bogen fik jeg tilsendt af Rosinante.

‘Derfor hopper jeg’ er skrevet af den 13-årige japanske dreng, Naoki Higashida. Hans tale er meget begrænset, men han har skrevet bogen ved hjælp af en alfabetplade. Bogen er inddelt i en lang række korte kapitler, hvor han svarer på spørgsmål om autisme – såsom hvad er det værste ved at være autist, og hvorfor kan du aldrig holde dig i ro? Han har også skrevet en række korte eventyr, som er sat ind mellem spørgsmåls-kapitlerne.

At læse denne bog er – uden at det skal lyde alt for kliché-agtigt – som at åbne døren ind til en helt anden verden. Det er utrolig interessant læsning og gjorde mig klogere på, hvordan det er at være autist. Nu er det svært for mig som ikke-autist at vurdere, om forfatterens forklaringer gælder for alle autister (eller blot hovedparten af dem), for det er trods alt hans fortolkning, men det virker i hvert fald som en meget kvalificeret beskrivelse, når han kan trække på egne erfaringer.

Teksten er simpel og letforståelig, og den indeholder en sjælden autencitet og livsvisdom, som overraskede og fascinerede mig. Selvom bogen er hurtig at læse, så er det samtidig også en bog, som man ikke er færdig med, når man vender den sidste side. Det er en bog, der får én til at reflektere over livet og de muligheder – og begrænsninger – det giver. Det er også en bog, som jeg ved, jeg vil genlæse for at lære mere om autisters tankegang.

Jeg havde nok forventet, at teksten krøb mere ind under huden på mig, end den gjorde. Jeg tænkte en del over den bagefter, men jeg blev ikke grebet af den på samme måde som da jeg for eksempel læste ‘Glaspigen’. Det er en lidt tarvelig sammenligning – bøgerne er trods alt meget forskellige – men ikke desto mindre havde jeg håbet på lidt mere på den front.

Hvis du vil lære lidt mere om livet – især om hvordan det er at leve et ikke-normalt liv – så bør du læse denne bog.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *