Det brogede slør

Jeg har nævnt det før – når jeg surfer på www.netlydbog.dk, så falder jeg ind imellem for bøger, som jeg næppe ville tage med hjem fra biblioteket. Det føles – af en eller anden grund – dog mindre forpligtende at låne lydbøger, og derfor udfordrer jeg oftere min bogsmag, når jeg vælger lydbøger.

‘Det brogede slør’ er skrevet af William Somerset Maugham og handler om den unge kvinde, Kitty, som har en lovende fremtid foran sig, hvis blot hun finder den helt rigtige rigmand. Som årene går, og hendes ungdom begynder at svinde bort, indser hun efterhånden, at hun snart må slå til, hvis ikke hun skal forblive ugift resten af sit liv, og derfor takker hun ja, da den lægen, dr. Walter, frier til hende. Deres ægteskab fungerer dog ikke særlig godt, og hun indleder en affære, men da Walter opdager dette, tvinger han Kitty til at tage med ham på en rejse til det koleraplagede Kina. Det er ikke med hendes gode vilje, at hun tager af sted, men hun indser snart, at rejsen – hvor ubehagelig den til tider end er – lærer hende noget om, hvordan livet også kan være for andre mennesker.

Bogen tager udgangspunkt i Kitty, og som læser følger man den mentale rejse, hun kommer på i løbet af historien. Der er en del vævende passager, som er lige lovlig langtrukne, men som også viser Kittys tankegang og selviske verdensbillede. Det er først, da hun bliver konfronteret med kinesernes måde at leve på, at hun for alvor indser, at folk har forskellige mål med livet.

Jeg kan dog godt tilgive bogen de selvsmagende og lidt kedelige passager, for samtidig formår forfatteren at ramme den smerte, som ubesvaret kærlighed giver, og han viser også med al tydelighed, hvordan mennesker kan gå fejl af hinanden og såre hinanden dybt. Det er smukt og smerteligt på samme tid, og det fik mig til at føle for personerne, selvom jeg ikke fandt dem særlig sympatiske fra start.

Det er også på grund af ovenstående, at du skal læse bogen, for er du til bøger med masser af handling, så vil denne nok virke for enkel og afdæmpet til dig. Holder du sommerferie og har brug for en bog, der er lige til at gå til, men som også godt må vække lidt eftertænksomhed, så overvej denne bog.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *