Det revolutionære råd

For et stykke tid siden blev jeg kontaktet af forfatteren af denne bog, der ville høre, om jeg havde lyst til at anmelde den, og min nysgerrig blev straks vakt af foromtalen.

‘Det revolutionære råd’ er skrevet af Martin Winckler-Carlsen og handler om den 25-årige Maja, der netop er blevet uddannet som journalist. Til sin fødselsdag får hun en forsinket arv fra sin oldefar, og det viser sig ikke blot at være en ganske stor sum penge men også nye informationer om Skoleskibet Københavns forlis. Oldefaren var nemlig om bord på skibet, der forsvandt sporløst i 1928, og de oplysninger, han videregiver til Maja, giver noget af forklaringen på, hvorfor offentligheden ikke kender meget til sagen. Men der er også en række uopklarede spørgsmål, og i sin posthum hilsen til Maja beder han hende om at opklare mysteriet.

Maja er nysgerrig og vil ære sin oldefar, så hun begynder straks efterforskningen, og det viser sig da også hurtigt, at der godt kan være noget rigtig betændt ved denne sag.

Jeg kunne rigtig godt lide den danske vinkel på denne historie – at det faktisk var et mysterium i den danske historie, der var omdrejningspunktet for fortællingen, og ikke endnu en flok tempelriddere eller (andre) religiøse fanatikere, der endnu en gang skulle tærskes langhalm på.

Forfatteren har selvfølgelig taget sig visse friheder – det er jo en skønlitterær bog – men han gør det på en måde, så man sidder og tænker, at sådan kunne det jo godt have foregået. Den troværdige – om end skræmmende – historie er med til at gøre historien både spændende og fængslende på samme tid. Tænk nu hvis…

Der er et par steder undervejs, hvor det gik lige lovlig let for Maja – for eksempel da hun ledte efter nogle dokumenter i en bygning og tilfældigvis lige kunne skaffe en maskine, der vil være en stor hjælp i arbejdet. Samtidig savnede jeg også lidt mere dybde i hendes personlighed. Hun fungerede fint som drivkraft i historien, men hun måtte gerne have haft lidt mere personlighed.

Bogen er let at læse. Den kunne godt trænge til lidt ekstra korrekturlæsning, men det var ikke værre, end at jeg slugte bogen på et par dage, for historien var ret spændende.

Har du lyst til at læse en bog, der tager udgangspunkt i et af Danmarkhistoriens største mysterier, så kan jeg anbefale denne her.

1 thought on “Det revolutionære råd

  1. Pingback: Zarens guld | Den Lille Bogblog

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *