Dinosaurens fjer

Marts måned har også budt på en anden bogudfordring, hvor temaet for denne måned var danske kvindelige forfattere. Jeg valgte at kombinere det med et efterhånden gammelt ønske om at læse ‘Dinosaurens fjer’ af Sissel-Jo Gazan, da den længe har stået på min ‘must-read-liste’.

Det er en krimi, hvor omdrejningspunktet er den specialestuderende Anna Bella, som netop står foran at skulle afslutte sit studie. Hun har et noget anstrengt forhold til sin vejleder, og på familiefronten skranter forholdet til den treårige datter også, da Anna Bella har forsømt barnet på grund af specialet.

Da vejlederen pludselig bliver fundet død på sit kontor, bliver hun chokeret men samtidig også frustreret over, at dette sker lige inden hendes afsluttende eksamen. Snart viser det sig dog, at vejlederens død har en noget… anderledes… årsag, og at der er mange mulige gerningsmænd – blandt andet hende selv, vejlederens hustru samt vejlederens mangeårige faglige fjende. Der har i mange år været en kontrovers i det akademiske miljø om, hvorvidt fugle er nutidens dinosaurer, og fejden er kørt så meget op i en spids, at politiet hurtigt ser det som en af de mest sandsynlige motiver, der ligger til grund for mordet.

Denne bog blev – i modsætning til ‘To byer’ – læst hurtigt. Den har et lettilgængeligt sprog med et udmærket persongalleri, og den var fin underholdning. Bagefter sad jeg med lidt blandede følelser. På den ene side forstår jeg godt, at den er blevet populær, for den er let at kaste sig over, og der er så mange forskellige persontyper med, at læseren nok skal finde én at kaste sin kærlighed på, men på den anden side syntes jeg, at historiens flow haltede til sidst, og slutningen virkede noget forceret. Det er svært at gå i detaljer uden at røbe for meget af handlingen, men der var flere bevæggrunde for personernes følelsesudbrud og traumer, som jeg ikke helt kunne se logikken i. På den front er bogen ikke særlig nyskabende eller velkomponeret. Plottet er rent ud sagt ikke særlig interessant. Til gengæld var jeg lidt fascineret af den akademiske ramme med hele diskussionen om dinosaurer kontra fugle. Jeg frygtede inden, at det ville føles påklistret og som en undskyldning for at have en interessant og anderledes kulisse for fortællingen, men sådan føltes det ikke, da jeg læste bogen. Nu skal det også siges, at jeg har en vis svaghed for dinosaurer, så jeg er muligvis lige en tand mere positiv på den front, end mange andre ville være, men jeg syntes som ikke, at det virkede mærkeligt.

En udmærket bog, som især vil gøre sig godt som ferielæsning. Læs den, hvis du gerne vil have en lettilgængelig krimi, hvor det er vigtigere at have en masse snørklede afledningsmanøvrer i stedet for en stringent historie, eller hvis du bare gerne vil kunne snakke med, når omgangskredsen begynder at tale om ‘Årtiets krimi’, som denne bog blev kåret som i Danmark i starten af dette år.

2 thoughts on “Dinosaurens fjer

  1. Dorte H – jeg tror, den har været svær at få fat i på biblioteket i en lang overgang, men jeg var heldig, så der var ikke så lang kø, da jeg lånte den. Håber du også har heldet med dig 🙂

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *