Dommedag Als

Jeg får søreme læst mange historier i år, og det er jeg rigtig glad for! Der er mange interessante begivenheder i Danmarks- og  verdenshistorien, jeg gerne vil vide mere om, og det gælder blandt andet krigen i 1864, hvor Danmark mistede store arealer og nær var endt med at blive opløst som land! Jeg læste ‘Slagtebænk Dybbøl’ tidligere på året, og i sidste uge hørte jeg fortsættelsen, ‘Dommedag Als’, som lydbog.

Begge bøger er skrevet af Tom Buk-Swienty og er en dokumentarisk fortælling om danskernes krig mod Prøjsen og Østrig. ‘Dommedag Als’ starter med de fredsforhandlinger, der går i gang efter slaget ved Dybbøl. Gennem flere måneder bliver der forhandlet i London, hvor briterne forsøger at hjælpe danskerne til at få en permanent aftale, der vil ende krigen. De danske forhandlere ville dog ikke afgive hertugdømmerne Slesvig og Holstein og til sidst løb tiden ud og krigen var atter en realitet. Heftige kampe brød ud, og prøjserne nærmede sig hurtigt Als, som ikke kunne holde stand mod den store hær. De danske politikere indså pludselig, at fjenden ikke bare kunne slå tropperne sydpå – der var intet, der kunne forhindre prøjserne i at gå hele vejen til København og erobre hele Danmark!

Bogen er – ligesom sin forgænger – spændende og medrivende. Den beskriver et vigtigt kapitel i Danmarkshistorien, som i den grad er skræmmende læsning. Forfatteren formår at gøre krigen både nærværende, dramatisk og så personlig, at jeg næsten kunne lugte krudtrøgen i skyttegravene.

Jeg kan bedre lide fortællerytmen i denne bog. Jeg synes, historien glider lettere, og der er ikke nær så mange spring i tiden som i den første bog. Til gengæld blev jeg flere gange irriteret over, hvor subjektivt begivenhederne var beskrevet. Forfatteren kan selvfølgelig ikke være neutral – det er ingen tekster, der er skrevet af mennesker – men der var lige lovlig mange gange, at jeg følte, jeg fik fortalt, hvad jeg skulle synes om de beslutninger, som danskerne traf. For ja – de danske politikere traf mange gange beslutninger, der her i bagklogskabens lys virkede totalt håbløse og naive.

Det er helt klart en af de mest interessante og fængslende bøger om krig, jeg har læst, og den giver som sagt et spændende – og vigtigt – indblik i en af de mest skelsættende begivenheder i Danmarkshistorien. Jeg kan varmt anbefale at læse den.

2 thoughts on “Dommedag Als

  1. Det følte jeg til gengæld ikke. Jeg kunne godt lide måden, den var bygget op på, og selvom det var en ret detaljeret beskrivelse af forløbet, så var det også ret spændende læsning 🙂

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *