Dræb ikke en sangfugl

Månedens klassiker er denne gang en bog, hvis titel jeg har set rigtig mange gange uden at vide noget som helst om indholdet – og det gjorde mig til sidst så nysgerrig, så jeg kastede mig over bogen. 

‘Dræb ikke en sangfugl’ er skrevet af Harper Lee, og bogen foregår i den lille sydstatsby Maycombe i 1930’erne. Hovedpersonen – den lille pige Jean Louise, der kaldes Spejder blandt venner – fortæller om sin hverdag, sine venner og sin familie, og de små og store problemer, der er i lokalsamfundet.

Spejders ligefremme og drengede fremtoning giver masser af fremdrift i historien, for der er gang i den lille pige. Hendes mod bliver også en vigtig del af fortællingen, da hendes far tager den meget utaknemmelige opgave at være forsvarer for en sort mand, der er anklaget for voldtægt af en hvid kvinde. Racekonflikter var meget betændte i den periode, og fremmedhadet blusser op i den lille by – til stor undren for Spejder.

Det er i det hele taget Spejders barnlige og livsglade måde at fortælle på, der gør historien levende og interessant. Bogen er varm og humoristisk, og børnenes naive men logiske tilgang til tingene er dejlig befriende og gør de tunge emner langt lettere at læse. Bogen beskriver den intolerance og afstumpethed, som menneskeheden desværre også rummer, men Spejder formår også at få gode sider frem i folk, og på trods af de alvorlige emner er det på mange måder en livsbekræftende og dejlig bog.

Indtil videre den bedste af de klassikere, jeg har læst endnu. Stemningsfuld, tankevækkende, hyggelig og en sand fornøjelse at læse. 

14 thoughts on “Dræb ikke en sangfugl

  1. Glad for, at den var god! Har nemlig også gået og overvejet at læse den på et tidspunkt. 😀 Alle snakker jo om den – så bliver jeg jo ligesom nødt til det. 😛

  2. Djskrimiblog – hehe, det sjove er, at jeg har primært hørt den omtalt på engelsk, så da jeg skulle reservere den på biblioteket, søgte jeg i første omgang på forfatteren, da jeg var i tvivl om, hvordan de havde oversat titlen 🙂

    Men ja – en dejlig bog, som formår at beskrive alvorlige emner på en sober og børne-logisk måde.

  3. Pingback: Niceville | Den Lille Bogblog

  4. Pingback: The Secret Life of Bees | Den Lille Bogblog

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *