Drageknogler og Draugens Gåde
Noveller
Franke H.  

Drageknogler og Draugens Gåde

Månedens Goodreads-bog er ‘Bones of the Dragon’ – eller ‘Drageknogler’ og ‘Draugens Gåde’, som den danske udgave hedder (pudsigt nok deler Tellerup mange engelske fantasybøger op i to bøger, når de oversættes til dansk – det er også tilfældet her). I den engelske udgave er det en trilogi. Serien er skrevet af Margaret Weis og Tracy Hickman.

Bøgerne foregår i en fantasyverden, der er kraftigt inspireret af vikingetiden. Her følger man høvdingesønnen Skylan, der vender hjem fra togt. Kort tid efter dukker en fjendtlig hær af ogrer op og fortæller triumferende byens beboere, at deres guder er døde, og at menneskene nu skal tilbede ogrenes guder. Landsbybeboerne nægter dog at tro på det, og det ender i kamp, men flere af beboerne ved dog, at ogrerne måske har ret. Noget er galt i gudeverdenen, og præstinderne kan ikke få kontakt til guderne. Skylan ser det som sin opgave at løse gåden, men det fører snart til større problemer, der truer både ham selv og resten af byens beboere.

I starten var det lidt distraherende, at denne verden mindede så meget om vikingetiden, men jeg endte med godt at kunne lide det (måske fordi vikingetiden altid har fascineret mig). I det hele taget syntes jeg, at den verden, forfatterne havde opbygget, var meget stemningsfuld og spændende at gå på opdagelse i som læser.

Jeg var til gengæld ikke imponeret af persongalleriet, hvor mange af personerne virkede flade og unuancerede – grænsende til det barnlige. Især Skylan var utrolig banal og endimensional, men han endte heldigvis med at udvikle sig i slutningen af anden bog.

Fortællestilen var meget beskrivende, og det kom til at virke ret klodset, når alting blev skåret ud i pap og forklaret til mindste detalje. Det ville under normale omstændigheder have gjort, at jeg havde kategoriseret denne bog som en børnebog, men forfatterne var overmåde glade for ordet ‘voldtægt’ i første bog, og det synes jeg ærlig talt ikke hører hjemme i en børnebog. Så betragt i stedet denne bog som en simpel skrevet ungdomsbog.

Historien i sig selv er på visse områder forudsigelig, men har dog også nogle twists undervejs, der gjorde det til en interessant læseoplevelse, og uden at røbe for meget, så kan jeg godt afsløre, at dette ikke er en af de bøger, hvor det altid går godt for heltene.

Jeg var ok underholdt af disse bøger. De var udmærket som ferielæsning (eller som underholdning i toget for mit vedkommende), men den meget beskrivende fortællestil og de lidt for enkle og karikerede personer trak dog en del ned. Jeg regner ikke med at læse videre i denne serie.