Drageløberen

Dette er en bog, jeg burde have læst allerede for flere år siden, da den kom ud. ‘Drageløberen’ af Khaled Hosseini fik megen positiv omtale og solgte ret godt, da den udkom i 2003-2004 og blev siden hen filmatiseret. Da jeg stødte på den som lydbog hos netlydbog.dk, besluttede jeg dog, at nu var tiden kommet til at teste, om den kunne leve op til de mange rosende ord.

Handlingen fortælles af Amir, der vokser op i Kabul som en del af overklassen. Hans bedste ven er Hassan, der er jævnaldrende med Amir og tjener hos Amirs far, men det er ikke noget, de taler højt om, for Hassan tilhører en af de laveststående klasser i Afghanistan, og det er ikke velset at have relationer til dem.

De to drenge leger godt sammen og er et af de stærkeste par til den årlige drageturnering indtil den dag, hvor misforståelser og frygt splitter dem ad. Kort tid derefter rejser Hassan og hans far væk, og få år efter forlader også Amir og hans far fødehjemmet og flygter til USA, da russerne rykker ind i Kabul.

Årene går, og da Amir en dag får mulighed for at gøre alt godt igen og være den loyale ven, som han ikke formåede at være som dreng, griber han muligheden og begiver sig på en farefuld færd.

Det var en meget gribende historie. Normalt foretrækker jeg historier i den lettilgængelige ende af skalaen, når jeg vælger lydbøger, da jeg primært hører dem, mens jeg går – ofte i områder, hvor der er en del trafik. Med denne bog var der dog ingen problemer med at koncentrere sig om historien, selvom der var masser af støj omkring mig, for den er godt fortalt og var svær at ‘give slip på’. Historien blev ved med at vende tilbage i mine tanker, og flere gange måtte jeg lige synke en ekstra gang eller to, når der var passager i fortællingen, som var særligt barske.

Historien har en god rytme, og forfatteren er god til at lave ildevarslende cliffhangers, så du som læser ved, at noget snart vil ende ulykkeligt, og det derfor er endnu mere grusomt at læse om. Den sidste del af historien er dog til tider så barsk og sørgelig, at det bliver lidt for meget og lidt for påduttet, men ser jeg bort fra det, er det en af de mest gribende bøger, jeg har læst det seneste år – kun ‘Stadig Alice’ har gjort lige så ondt at læse. ‘Drageløberen’ er en tankevækkende bog om venskab, frygt, kærlighed, svig og ærlighed, og har du ikke allerede læst den, så vil jeg anbefale dig at læse den.

16 thoughts on “Drageløberen

 1. Jeg har den på hylden, men har ikke lige kunnet komme igang med den. Men med din anmeldelse, mon ikke den s snart bliver læst. Skal dog lige tude færdig over Stadig Alice 😉

 2. Hanne – uha, det kan være, du lige skal snige en glad og humoristisk bog ind mellem de to læseoplevelser – det går ikke at læse to så gribende historier lige efter hinanden, for begge går lige i hjertet 🙂

 3. Har egentlig også fået den anbefalet rigtig mange gange, men har bare ikke kunnet tage mig sammen til at starte… Men skal nok gøre det på et tidspunkt 😉

 4. Jeg var så heldig at få bogen fra en af mine medarbejdere fra mit forrige job. Det var også en bog, der rørte mig meget. Der var faktisk situationer, hvor jeg fik en klump i halsen. Så læs den endelig, Hanne.

 5. En af de ting, jeg rigtig godt kan lide ved “Drageløberen”, er sproget, som jeg synes er utrolig smukt. Hver sætning er en fornøjelse – også selvom bogen er sørgelig.

  “Stadig Alice” står i øjeblikket på min lydbog-hylde og venter på mig. Den glæder jeg mig meget til athøre.

 6. Louise – det er rigtigt. Sprogmæssigt flød historien utrolig godt, og det var en af de ting, der for alvor fik mig til at spidse ører og fik mig til at nyde fortællingen.

  God fornøjelse med 'Stadig Alice' – håber det også bliver en god oplevelse for dig 🙂

 7. Drageløberen er også en af mine favoritter. En lille sidegevinst ved bogen er, at man lærer en hel del om Afganistan. Dengang jeg læste bogen, var krigen i Afganistan næsten lige startet. Så det var rart at få et lidt andet billede af landet..

 8. Anna – ja, det er rart med et mere nuanceret billede af landet, og jeg syntes også, det var interessant at høre noget mere om, hvordan hverdagslivet har været tidligere.

 9. Pingback: Yacoubians Hus | Den Lille Bogblog

 10. Pingback: Under en strålende sol | Den Lille Bogblog

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *