Dragen sangeren helten

For et stykke tid blev jeg spurgt, om jeg havde lyst til at anmelde denne bog, og efter at have læst introduktionen sagde jeg ja – her var nemlig en krimi med et lidt andet udgangspunkt, end hvad jeg ellers er stødt på.

‘Dragen sangeren helten’ er skrevet af Jens Østergaard. Bogen foregår i nutidens København, hvor efterforskeren Thomas Nyland får en sag om en mishandlet pige, der falder om midt på gaden, og hvor politiet kort tid efter finder en ung mand dræbt af et spyd i en nærliggende lejlighed. Under en konfrontation bliver Thomas såret, men han nægter at lægge sagen fra sig og fortsætter efterforskningen, mens han er sygemeldt.

Snart viser det sig, at gerningsmandens motiver har rødder i slavisk folketro, og Thomas kontakter forskeren Natalja Rudova for at få mere at vide om de slaviske fortællinger. Det lader dog til, at gerningsmanden også har en vis interesse for Nataljas familie, og Thomas og Natalja indgår et samarbejde for at finde gerningsmanden, inden han begår nye drab.   

Det er en velskrevet debutbog, hvor sproget flyder let og naturligt, og hvor actionniveauet holdes rimelig højt. Der er ikke så mange unødige dikkedarer eller lange socialrealistiske beskrivelser – her er fokus på historien og handlinger, der skaber fremdrift i fortællingen. Det passer mig ganske fint, for jeg har tit læst bøger med for megen udenomssnak og kedelige passager, men det er der ganske enkelt ikke plads til i denne bog. 

Når det så er sagt, så er det faktisk også det eneste kritikpunkt, jeg har til bogen. Den er nemlig for kort! Jeg sad bagefter og ønskede, at den havde været længere. Der måtte godt have været lidt mere dybde og flere forklaringer på flere af de hændelser, der er i bogen. Der er flere steder, hvor det går lidt for stærkt, og hvor det ikke er helt logisk, at personerne så hurtigt konkluderer, hvad der er en rigtig forklaring/løsning på et givent problem. Her savnede jeg, at der blev tænkt og undersøgt flere muligheder, for det andet virkede en smule forjaget. 

Vinklen med den slaviske folketro er forfriskende anderledes og interessant vinklet. For en læser som mig, der ikke har den store paratviden om slavisk folketro, ville jeg dog gerne have lidt mere kød på den del, så det var lettere at sætte sig ind i. Omvendt var det rart, at det ikke var det fact-eldorado, som en del tempelridder-bøger havde for nogle år tilbage. 

Samlet set var det en fin lille bog, og her er potentiale til en række spændende krimier.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *