Drager på himlen

I år har jeg et tema for hver måned, og januar-temaet er bøger af Anne McCaffrey. Hun var en af mine store forfatterhelte, da jeg var barn/teenager, eftersom hun skrev den fantastiske trilogi om Menolly (‘Harper Hall’ på engelsk), som er blandt de bøger, jeg har genlæst flest gange i mit liv. Desværre var det kun denne trilogi samt den allerførste bog i McCaffreys store Pern-serie, der blev oversat til dansk, og da jeg var yngre, var jeg ikke så ‘modig’ mht. at læse skønlitteratur på engelsk. Det har heldigvis ændret sig, så i denne måned bliver der både læst de ‘gamle’ bøger på dansk samt et par bøger på engelsk.

Den første bog, Anne McCaffrey skrev, var ‘Dragonflight’ – eller ‘Drager på himlen’, som den danske udgave kom til at hedde. Det er den første bog i Pern-serien, som jeg mener er på 24 eller 25 bøger. Flere af de seneste bøger, hun skrev, omhandler tiden før ‘Drager på himlen’, men jeg valgte at starte med den bog, hun først udgav, da det gav mest mening for mig.

‘Drager på himlen’ foregår i fantasyverdenen Pern, hvor dragebestanden er faldende, og kun én dragerede stadig opretholdes. Den almene befolkning har ikke meget til overs for dragerytterne, for de har mistet deres betydning, da det er over 400 år siden, der sidst er faldet Tråd – den dødelige vækst, som falder, når Den Røde Stjerne passerer tæt forbi Pern. Når Tråd falder, stiger dragerytterne til vejrs på deres drager og brænder den dødelige vækst, inden den når jorden, men nu hvor flere hundrede er gået, er mange af de gamle traditioner glemt eller ignoreret. Nu er det sidste dronningeæg ved at blive udruget, og dragerytterne tager rundt i hele Pern for at finde egnede kandidater til posten som dronningerytter og redekvinde. De finder Lessa – en ung kvinde, der har levet en forhutlet tilværelse som underkuet tjenestepige på Ruatha Borg. Her har hun udgivet sig for at være en almindelig, fattig kvinde til trods for, at hun er den retmæssige arving af borgen, men borgen herskes nu af den brutale hersker, som dræbte hendes familie. Hun ønsker hævn, men er det egentlig det bedste at søge, når nu hun har chancen for at blive redekvinde og realiteten regere over hele Pern?

Dette er solid og underholdende fantasy, når det er bedst. Anne McCaffrey har skabt en fantastisk verden, Pern, som har en skøn, middelalder-stemning krydret med drager og intriger. Den første bog i serien bruger dog mest tid på at beskrive truslen om Tråd, og hvordan dragerytterne forsøger at løse dette problem, når de ikke just kan vente nogen synderlig oppakning fra resten af befolkningen.

Lessa er en velskrevet og interessant hovedperson, som har en tilpas fandenivoldskhed, der både gør hende elskelig og menneskelig på samme tid. Hun har både gode og dårlige sider, og for os, der elsker kvindelige hovedpersoner med ben i næsen er hun et godt eksempel på, at der også findes kvindelige helte.

Bogen er mindst lige så spændende og underholdende som første gang, jeg læste den. Jeg nåede dog at blive lidt træt af den voldsomme brug af tillægsord undervejs, men jeg tror, det til dels skyldes, at det var forfatterens første bog, og det er et begyndertegn, når forfattere bruger (alt for) mange tillægsord. Less i more – som man siger. McCaffrey er dog ret glad for malende beskrivelser i det hele taget, så det skal man kunne leve med, når man læser hendes bøger.

For en drageelsker som jeg er det skønt at læse de mange scener, der omhandler prægningen af drager (det første møde mellem den nyudklækkede drage og de potentielle drageryttere) og ikke mindst samtalerne mellem drager og drageryttere. Forfatteren formår at beskrive disse scener så fantastiske, at man bagefter ønsker inderligt, at man også selv får mulighed for at møde en drage en dag.

Genlæsningen af denne bog gav mig – heldigvis – endnu mere lyst til at læse flere af bøgerne om Pern, for det er en verden, der rummer så mange spændende detaljer, og den første bog giver som sagt kun et lille glimt af dette. I løbet af måneden vil jeg uddybe dette, når jeg anmelder flere af Anne McCaffreys bøger.

5 tanker om "Drager på himlen"

  1. Tak for en god anmeldelse. Anne McCaffrey er en af de mange forfattere, der står på min to-do listen.

    Jeg kan tydeligt huske, at jeg for mange år siden havde lånt Drager på himlen på biblioteket, men jeg kom aldrig igang med den, før afleveringsdatoen nærmede sig. Måske skal det være i år?

  2. Mange tak! Jeg synes, at 'Drager på himlen' er en fin start, men nu hvor jeg har læst flere bøger i serien, er jeg positivt overrasket over, hvor detaljeret verdenen allerede virker. Jeg glæder mig til at læse flere bøger i serien 🙂

  3. Pingback: Ildøglernes sang, Skjaldenes hal og Dragetrommer | Den Lille Bogblog

  4. Pingback: The White Dragon | Den Lille Bogblog

  5. Pingback: Moreta: Dragonlady of Pern | Den Lille Bogblog

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *