Efter solnedgang

Denne novellesamling har stået og puttet på min bogreol i en del år efterhånden. Stephen King er ellers en af de få forfattere, hvis noveller i den grad kan betage og begejstre mig, men af en eller anden grund har denne her ikke rigtig kaldt på mig, når jeg er gået forbi den i jagten på en ny læseoplevelse. Nu skulle det dog være!

‘Efter solnedgang’ indeholder 13 meget forskellige noveller – både korte og lange. Der er både de små hverdagsagtige fortællinger samt dem, der har overnaturlige og uhyggelige elementer, så der er lidt for enhver smag.

Eftersom der er så mange noveller i denne samling, vil jeg ikke gennemgå dem enkeltvis, men det er på den anden side også svært at sige noget overordnet om dem. En ting, jeg dog bemærkede, var at ingen af dem for alvor imponerede mig eller krøb ind under huden på mig – noget som jeg ellers tit har oplevet med King-noveller.

Jeg vil dog alligevel fremhæve et par af de noveller, jeg bedst kunne lide. I ‘Motionscyklen’ får Sifkitz at vide af sin læge, at han skal ændre livsstil, hvis han vil undgå at få problemer med helbredet i løbet af få år. Sifkitz køber en motionscykel, og det bliver snart en besættelse for ham at cykle. For motionscyklen fører ham også andre steder hen. Det er en klassisk King-novelle, hvor en helt almindelig og hverdagsagtig handling alligevel får et mystisk og overnaturligt skær.

Novellen ‘Særtilbud på The New York Times’ er også en fin lille historie. Den tager udgangspunkt i flytragedien den 11. september (det er der i øvrigt også en anden af novellerne, der gør), hvor Annes mand var en af de flypassagerer, der døde. Anne og resten af familien er i gang med at gøre klar til begravelsen, da hendes telefon ringer, og hun pludselig får mulighed for at tale med sin mand.

Der er dog også andre mennesker, som enten bliver for absurde eller bare er for simple og hverdagsagtige til min smag.

En af de bedste ting ved novellesamlingen er pudsigt nok forordet, hvor Stephen King fortæller, at han altid har holdt af at skrive noveller. Inden han for alvor blev en kendt og storsælgende forfatter, var det salget af de korte noveller, der var med til at skaffe familien mad på bordet. Men da han først fik succes som forfatter, mistede han nærmest evnen til at skrive de korte historier, og det var først, da han fik muligheden for at være gæsteredaktør på en novelleserie, at han kom i gang med novelleskriveriet igen.

‘Efter solnedgang’ er som sagt ikke en af mine yndlings-novellesamlinger af Stephen King, men den er heller ikke dårlig. Den er et mere voksent og afdæmpet bud på en række korte historier. Hvis du foretrækker King, når han for alvor åbner op for horror-sluserne, så er dette ikke en bog for dig. 

2 thoughts on “Efter solnedgang

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *