Enkekejserinden

Hvis du har fulgt bloggen gennem et stykke tid, har du måske bemærket min fascination af Asien. I august måned læste jeg en del bøger om Japan, men jeg har også læst mange bøger om Kina gennem årene, og da jeg – via Rosinante – fik mulighed for at læse ‘Enkekejserinden’, så takkede jeg straks ja. 

Bogen, der er skrevet af Jung Chang, handler nemlig om enkekejserinden Cixi, der var med til at modernisere Kina og i den grad gøre landet til en stærk nation. ‘Enkekejserinden’ er en biografi over Cixis liv og beskriver, hvordan hun – direkte eller indirekte – regerede Kina i over 50 år. Hun så faren og udfordringerne ved den vestlige verden, der rettede blikket mod det store asiatiske land, og ved hjælp af snilde og kløgt formåede hun at beskytte Kina og samtidig gennemføre en lang række reformer, der var med til at bringe Kina ind i den moderne tidsalder.

Fortællingen giver et spændende indblik i en stærk kvindes skæbne – en kvinde, der faktisk intet kendte til, men som jeg fik stor respekt for, jo mere af bogen jeg læste. Cixi var – hvis man skal tro forfatteren – en intelligent og dygtig kvinde, der formåede at gennemtrumfe en lang række ændringer til trods for, at hun levede i en tid og kultur, hvor kvinder havde meget lidt at sige. Hun begik dog også fejl, og her syntes jeg, at forfatteren er god til at beskrive enkekejserinden, så hun fremstår meget menneskelig.

Jeg syntes dog også, at bogen ind imellem var lidt tung og træg i det. Det var, som om sproget ikke altid flød lige let for forfatteren, men det kan selvfølgelig også skyldes oversættelsen. Da jeg ikke har læst bogen på originalsproget, kan jeg ikke vurdere dette. Men – det er altså ærgerligt, at en så interessant livshistorie ikke bliver fortalt på en mere levende og sprudlende måde.

Hvis du vil have et indblik i Kinas historie, landets historie og ikke mindst en af historiens måske stærkeste og mest magtfulde kvinder, så er denne bog værd at læse. Du skal dog bruge lidt tålmodighed – teksten kan som sagt godt være lidt træg til tider – men det er en kvinde, der i den grad har påvirket mange skæbner både mens hun levede og i mange år derefter.

2 thoughts on “Enkekejserinden

  1. Send mig din adresse på min mail for så må du gerne få min bog om Dewey 🙂
    Det er ikke en bog jeg vil beholde for så fantastisk er den heller ikke.
    Hvis du betaler portoen så er den din 🙂

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *