Et dukkehjem

I den ene bogudfordring er månedens tema ‘Drama eller skuespil’, og her valgte jeg skuespillet ‘Et dukkehjem’ af Henrik Ibsen.

Historien tager udgangspunkt i ægteparret Nora og Torvald Helmer og et ægteskab, som virker lykkeligt på overfladen, men hvor Nora lider af de skrækkeligste kvaler. Hun har løjet for manden og har i al hemmelighed lånt penge under falske forudsætninger, og nu gruer hun for, hvad der vil ske, når han finder ud af det. Hun bliver afpresset og føler, at hun kun kan stoppe det på én måde – ved at tage sit eget liv. Men inden det kommer så langt, viser det sig, at hendes naive forestillinger om de andre mennesker i huset ikke passer sammen med deres opførsel, da det for alvor gælder.

Jeg har med vilje ikke gået så meget i detaljer i ovenstående beskrivelse, for det ville ødelægge noget af læseoplevelsen. Det er meget begrænset, hvad jeg har læst af skuespil – mener at vi læste et par i gymnasiet, men derudover har jeg ikke selv opsøgt det. Jeg holder nu meget af teater, selvom jeg langt fra kommer så tit af sted, som jeg gerne vil, og at læse dette skuespil føltes lidt som at overvære en teaterforestilling. Meget hurtigt fik jeg visualiseret rammerne og levede mig ind i stykket. Det var en ret positiv oplevelse – især fordi handlingen har et par twists, som giver stykket langt mere dybde, end jeg forventede, men også fordi slutningen er ret interessant og uventet. Jeg vil bestemt ikke afvise, at jeg godt kan finde på at læse et skuespil igen, for selvom det ikke er lige så godt som at se en rigtig forestilling, så giver det stadig noget af stemningen. Og ‘Et dukkehjem’ overraskede som sagt positivt, så vil du gerne give dig i kast med at læse et skuespil, så kan dette anbefales.

6 thoughts on “Et dukkehjem

  1. Rebecca – arh, jeg er misundelig! Elskede mine bedsteforældres kirsebærtræer, da jeg var barn! Nu har vi plantet et lille træ sidste år, men der går jo en række år, inden det for alvor begynder at give noget 🙂

  2. Det kan du passende gøre. 😀 Hvert fald er tv-serien god, men jeg er stadig ikke kommet så langt ind i bogen, at jeg kan sige meget.

  3. Didde – jeg har i hvert fald hørt meget godt om den serie – både i bog- og tvform, så hvis den bare er halvt så god, så er den bestemt værd at kaste sig over 😛

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *