Et glas mælk, tak

Jeg har hørt meget godt om denne bog – at den var velskrevet, tankevækkende og ikke mindst barsk – så den har længe været på min must-read-liste.

‘Et glas mælk, tak’ er skrevet af Herbjørg Wassmo og handler om den femtenårige Dorte, der bor sammen med sin mor og søster i en mindre by i Litauen. Faderen er død, og deres liv er præget af fattigdom og en barsk hverdag, hvor de kæmper for at have tag over hovedet og mad på bordet. Dorte møder på et tidspunkt en lidt ældre pige, Nadia, der fortæller hende om, hvor det let er at få et tre måneders job på en café i Sverige, hvor man tjener gode penge. Det lyder som et drømmejob, og Dorte vælger at tage af sted i al hemmelighed med udsigten til lettjente penge.

Virkeligheden viser sig dog at være en helt anden, da hun får frataget sit pas, og hun snart befinder sig i et mareridt, hvor hun bliver voldtaget og mishandlet af en flok menneskehandlere. Derefter kan hun se frem til at leve som prostitueret i et land, hvor hun ikke kan gøre sig forståelig over for lokalbefolkningen, og hvor hun bliver manipuleret til at makke ret og blot finde sig i at blive udnyttet gang på gang.

Der er ingen tvivl om, at det er en barsk og ubehagelig historie, som forfatteren fortæller. Alligevel blev jeg ikke helt så berørt af bogen, som jeg havde forventet/frygtet. Måske skyldes det, at jeg ikke kunne lade være med at sammenligne den med filmen Lilja 4-ever, som for alvor krøb ind under huden på mig.

Men det er som sagt en ubehagelig bog, der udstiller menneskehandlen med al dens egoisme, fornedrelse og magtmisbrug. En bog, hvor du bagefter vil undre dig over, at den slags kan foregå i nutidens samfund, for der er ingen tvivl om, at forfatteren har hentet inspiration fra de mange sager om sexhandel, som medierne har kunnet berette om de senere år. 

4 thoughts on “Et glas mælk, tak

  1. Anika – Renselse hørte jeg som lydbog, men jeg fandt desværre ud af, at jeg ikke fik det fulde udbytte af bogen – måske fordi jeg netop valgte den som lydbog, for det fungerede ikke helt for mig. Jeg syntes, den virkede træg og forvirrende i den form, hvilket nok skyldes, at den springer en del i tid, og den fortællestil er lettere at følge i bogform end som lydbog. Jeg tror, jeg vil læse noget mere af Oksanen på et senere tidspunkt.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *