Et helt nyt liv

ehntDa jeg læste ‘Stadig Alice, var det mit første møde med forfatteren Lisa Genova. Jeg elskede bogen, som var så gribende og tårefremkaldende (ja, det er nok den bog, der har fået mig til at fælde flest tårer), og derfor har jeg besluttet, at jeg vil læse flere af hendes bøger – selvfølgelig med håbet om at blive lige så betaget af historien, som jeg gjorde af ‘Stadig Alice’. Jeg læste ‘Livet efter dig’ for nogle måneder siden, og bogen var udmærket, men ret ordinær. For nylig kastede jeg mig så over ‘Et helt nyt liv’, som jeg fandt som lydbog på ereolen.dk

‘Et helt nyt liv’ handler om karrierekvinden Sarah, som har travlt – frygtelig travlt – med at jonglere et stressende arbejde og et familieliv med mand og tre børn. Sarah kan alt og vil nå alt, og derfor går det da også på et tidspunkt galt. Hun kommer ud for et biluheld – udløst af, at hun taler i telefon, mens hun kører bil – og da hun vågner på hospitalet, finder hun ud af, at det bliver svært, måske endda umuligt, at vende tilbage til det liv, hun kender. I stedet skal hun se et helt nyt liv i øjnene…

Sproget flyder let og ubesværet i denne fortælling om Sarah, der i den grad tvinges til at overveje sit liv og sine livsmål på ny. Selvom temaet er alvorligt, så er Sarahs selvironiske gåpåmod med til at lette stemningen lidt og give glimt af håb. Der var et par steder, hvor jeg syntes, at bogen stod lidt i stampe og/eller blev lige lovlig banal, men det var også steder, hvor jeg blev grebet af Sarahs kamp og fascineret af hendes mange krumspring for at tage magten over sit eget liv.

Historien er enkel og rimelig forudsigelig, og ind imellem står de klassiske floskler om vigtigheden af familieliv kontra karriere da også nærmest i kø. Alligevel kunne jeg nogenlunde tilgive det, for bogen giver også et fint indblik i, hvordan det må være at vågne op på hospitalet og få at vide, at ens liv ikke længere vil være det samme, og at man skal kæmpe – virkelig kæmpe – hvis man skal opnå en række færdigheder, som man ellers tog for givet. Det fik mig til at reflektere over mit eget liv – ligesom ‘Stadig Alice’ gjorde – og det er en vigtig egenskab ved en bog.

‘Et helt nyt liv’ er en fin men ikke særlig skelsættende bog. Du skal ikke læse den og samtidig forvente, at den er som ‘Stadig Alice’, for det er den ikke. Men jeg synes, den har mere at byde på end ‘Livet efter dig’, og det var alt i alt en udmærket læseoplevelse.

2 thoughts on “Et helt nyt liv

  1. Det lyder som en ganske fin – og let tankevækkende – historie. Jeg gad faktisk også godt læse mere af Genova, og denne lyder som et fint valg? 🙂

    • Jeg synes, bogen er udmærket – ikke på niveau med ‘Stadig Alice’, men bedre end ‘Livet efter dig’. Måske en potentiel feriebog trods det lidt dystre tema?

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *