Et studie i rødt

På listen over de bøger, jeg skal læse i år, er der flere klassikere. En af dem, jeg har glædet mig mest til at læse, er ‘Et studie i rødt’, der er skrevet af Arthur Conan Doyle. Dette er nemlig den første bog i en lang række af historier om litteraturens største detektiv, Sherlock Holmes…

I ‘Et studie i rødt’ bliver militærlægen John H. Watson for første gang introduceret til den lidt excentriske Sherlock Holmes, som søger en bofælle til boligen på Baker Street 221B. Hr. Holmes er ‘rådgivende detektiv’ og bliver derfor ofte kontaktet, når politiet står med et nyt mordmysterium, og det er lige præcis, hvad der snart sker. En død mand bliver fundet i et forladt hus med blodspor på gulvet og ordet ‘RACHE’ skrevet med blod på væggen. Mandens krop bærer dog ingen tegn på vold eller har åbne sår, så hvor stammer blodet fra? De to tåbelige og bedrevidende Scotland Yard-detektiver, Lestrade og Gregson, forsøger efter bedste evne at opklare sagen, men på et tidspunkt må Sherlock Holmes træde til og vise, hvordan en rigtig detektiv arbejder.

Jeg voksede op med 1980’ernes tv-serie, ‘The Adventures of Sherlock Holmes’ – muligvis den bedste fortolkning af bøgerne – og den var en fornøjelse at genopdage Sherlock Holmes. Jeg elsker Holmes’ humor og overlegne stil, og samspillet mellem ham og Dr. Watson er fænomenalt.

En ting, jeg ikke var klar over, da jeg gik i gang med bogen, er at historien er delt i to – dels selve opklaringsdelen med Sherlock Holmes og Dr. Watson og dels et hop tilbage i tiden, hvor hele baggrunden for mordet fortælles. Jeg er ikke så vild med den opbygning – mest af alt fordi baggrundshistorien kommer til at virke lidt påklistret, fordi den fortælles separat fra resten af historien.

Bogen indeholder i øvrigt en lang men spændende indledning af Svend Ranild, hvor han fortæller om forfatterens baggrund og historierne om Sherlock Holmes. Det er meget interessant læsning, som du bør læse, hvis du er blot den mindste smule interesseret i at vide mere om Sherlock Holmes.

Jeg har i hvert fald fået blod på tanden. Selvom jeg som sagt ikke er helt vild med opbygningen af bogen, hvor man skal have hele baggrundshistorien til sidst (og så interessant er den altså heller ikke), så elsker jeg Sherlock Holmes som figur og skal helt sikkert snart læse flere af forfatterens historier om verdens sejeste detektiv.

3 thoughts on “Et studie i rødt

  1. Ah ja, Sherlock Holmes. Jeg har et håb om en dag at få læst alle Sherlock Holmes fortællingerne, men har endnu kun fået læst 'A Study in Scarlet'. Den er tilgengæld også god. Mere finurligt og klassisk mysterie, skal man lede længe efter.

  2. Pingback: Baskervilles hund | Den Lille Bogblog

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *