Everlost

Det var ikke kun ‘Good Omens’, jeg fik læst i oktober måneds Vælg-for-mig-udfordring på Goodreads – også ‘Everlost’ blev en del af oktoberlitteraturen for mit vedkommende.

‘Everlost’ er skrevet af Neal Shusterman og er første del i en trilogi. De to børn – Nick og Allie – dør begge i en bilulykke. Noget går dog galt, da de rejser mellem livet og efterlivet, og pludselig ender de et sært og dystert sted – fanget mellem to verdener. De menneskelige behov – ilt, søvn og mad – er forsvundet og erstattet af… tomhed og forvirring. Hvor er de? Hvordan er de havnet her? Og hvordan kommer de tilbage til livet?

Der går rygter om monstre, og det viser sig hurtigt, at det ikke er alle børn i denne verden, der er de små engle, som deres forældre ser dem som. Nick og Allie forsøger at finde vej i en verden, de ikke forstår.

Jeg troede først, at bogen var tænkt som en børnebog for dem på 10-14 år, men jeg er ærlig talt i tvivl, for historiens dysterhed og komplekse verden gør, at jeg hælder mere til at kalde den en ungdomsbog. Et eller andet sted er det dog lige meget for mit vedkommende, for bogen kan sagtens læses af voksne.

Jeg blev draget ind i historien af den dystre og sære verden, hvor de døde børn forsøger at klare sig igennem dag for dag. De kan være ligeglade med søvn og mad, men de skal hele tiden bevæge sig, for som spøgelser risikerer de at synke ned gennem jorden og helt ind til Jordens indre. Da de allerede er døde, kan de ikke dø igen, men ingen af dem har lyst til at bruge resten af deres ‘liv’ på at være fanget dybt, dybt nede i Jordens undergrund. Der er dog enkelte steder, hvor grunden er fast – nemlig de steder, hvor tragiske dødsulykker har fundet sted. Det gælder både helt almindelige bilulykker men også et sted som Twin Towers i New York.

Bogen er en skøn kombination af horror og eventyr, fyldt med sære børn der er med til at tegne en verden, som minder om den rigtige verden – og så alligevel ikke. Verdenen ligner – fysisk – den virkelige verden, men der er en række små detaljer, som er med til at skabe et mystisk, sært og uhyggeligt sted, som favner børns drømme og mareridt.

Forfatteren skal i øvrigt have ros for at skabe interessante personligheder, der udvikler sig i løbet af bogen. Det er ellers ikke noget, man kan tage for givet ved børne- og ungdomsbøger, hvor der ind imellem tages for lette valg – herunder karikerede og stereotype personer. Dem er der ikke så mange af i denne fortælling.

Det er en ganske lovende start på en trilogi – særligt i lyset af, at det er en børne-/ungdomsbog. Jeg har allerede bestilt de to sidste bøger i serien og glæder mig til at læse dem.

9 thoughts on “Everlost

 1. Jeg er så glad for, at du kunne lide den! Og som sagt synes jeg kun serien bliver bedre og endnu mere dyb, så du kan sagtens glæde dig 🙂
  Jeg sidder lige nu med fingeren på købknappen, da jeg så gerne vil have dem i “rigtige” bøger – jeg købte dem kun til Kindlen i sin tid… Men jeg har vist allerede købt lidt for mange bøger på det seneste, så det kan være jeg i stedet skal skrive dem på ønskesedlen til jul 😉

 2. Det kan jeg godt forstå! Jeg var tæt på at bestille de efterfølgende i hardcoverudgaven (altså som sampak), men jeg endte dog med 'kun' at bestille de to næste i paperback. Så er det lige med at finde tiden til at læse dem imellem alle de andre serier, jeg også gerne vil læse 😀

 3. Pingback: Unwind | Den Lille Bogblog

 4. Pingback: The Knife of Never Letting Go | Den Lille Bogblog

 5. Pingback: Everfound | Den Lille Bogblog

 6. Pingback: Everwild | Den Lille Bogblog

 7. Pingback: Blogleg – Fall Time Cozy Book Tag | Den Lille Bogblog

 8. Pingback: Challenger Deep | Den Lille Bogblog

 9. Pingback: Scythe | Den Lille Bogblog

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *