Feed

Denne bog købte jeg sidste år, da vi var i London, og siden har den blot stået og ventet tålmodigt på boghylden, indtil jeg endelig tog fat i den for et par uger siden og SLUGTE den i løbet af få dage!

‘Feed’ er skrevet af Mira Grant og er første bog i Newsflesh-serien. Bogen foregår i 2040, ca. 20 år efter, at en virus har spredt sig og gjort store dele af klodens befolkning til zombier. Menneskeheden eksisterer dog stadig og lever nu i et samfund, hvor du sjældent bevæger dig uden for dit eget hus. I stedet foregår det meste interaktion på nettet, hvor nyhedsbloggerne er de nye stjerner. Det er dem, der drager ud i virkeligheden for at rapportere om, hvad der sker. Det er dem, der sætter livet på spil og konstant lever i fare for at blive de næste, zombierne sætter tænderne i.

De to søskende, Georgia og Shaun, er bloggere og gør et scoop, da de får muligheden for at dække præsidentkandidaten Peter Rymans kampagne. Deres besøgstal stiger, og de er pludselig blevet blandt de vigtigste og mest anerkendte bloggere. Men så begynder der at ske underlige ting, og de får en mistanke om, at nogen ikke blot forsøger at sabotere Peter Rymans kampagne – det virker, som sabotage, men er det en politisk modstander, der går for vidt, eller er det noget helt andet, der står på spil?

Denne bog var mere og andet, end jeg forventede af den. Der er skam zombier med i bogen, men når det kommer til stykket, er det ikke dem, der er i fokus. Sammenligner jeg bogen med flere af de zombie-bøger, jeg har læst de senere år, så er ‘Feed’ tættere på ‘World War Z’ end på den klassiske zombiesplat i ‘Pandaemonium’. I ‘Feed’ er zombierne i højere grad et symptom på et samfund, der har spillet fallit, og zombierne er nu truslen, der gør, at menneskene lever som forskræmte mus i deres egne små reder – hunderædde for at gå uden for og ikke mindst mødes med andre mennesker. Bevæger du dig udenfor, skal du gennemgå flere tests, inden du kan blive lukket ind igen, for tænk nu hvis du er blevet smittet, mens du har været udenfor?

Denne bog emmer af frygt, men ikke på den klassiske horror-måde, hvor der er knirkende trappetrin og bø-effekter hele tiden. Her er det i stedet bevidstheden om, hvor sårbare menneskene er, selvom de gemmer sig bag sikrede døre.

Det er et genialt træk at bruge nyhedsbloggerne til at fortælle historien og ikke mindst beskrive den verden, de lever i. I starten kæmpede jeg lidt med at acceptere en verden, som er befængt med zombier, men hvor menneskene tilsyneladende godt kan have et velfungerende internet (og ikke mindst strøm til at køre det) og lignende teknologiske løsninger (såsom alskens medicinske test, der skal sikre, at ingen smittede får adgang til steder, hvor der er andre mennesker). Hvorfor har man ikke brugt energien på at sikre flere områder, så det er lettere at bevæge sig omkring?

Som bogen udviklede sig, blev jeg dog mere og mere fascineret af den verden, forfatteren har opbygget, og de ting, der irriterede mig lidt i starten, gled i baggrunden. Det var dog hen imod slutningen, at bogen får alvor tog mig med storm i et actionpacked og adrenalinsparkende klimaks, der indeholdt et par interessante overraskelser, som både var rørende og gav historien en helt ny drejning.

Bogen handler som sagt ikke særlig meget om zombier, men det gør mig nu ikke så meget, for den historie, ‘Feed’ rummer, er spændende, tankevækkende og nyskabende. Jeg skal helt sikkert læse videre i denne serie, og er du til dystopiske bøger, vil jeg foreslå dig, at du gør det samme.

4 thoughts on “Feed

  1. Pingback: Blackout | Den Lille Bogblog

  2. Pingback: Deadline | Den Lille Bogblog

  3. Pingback: Illuminae | Den Lille Bogblog

  4. Pingback: Rise – The Complete Newsflesh Collection | Den Lille Bogblog

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *