Fire filmatiseringer, der er bedre end bogen

Nu vil de fleste bogelskere hævde, at bogen altid er bedre end filmen, og sådan har jeg det også selv i det fleste tilfælde. Men hvis jeg skal være helt ærlig, så er jeg stødt på flere filmatiseringer gennem tiden, som gør det bedre end den originale tekst. Det kan for eksempel være bøger, hvor grundideen til historien er fantastisk, men hvor fortællingen lider under at trække i langdrag eller bøger, hvor sproget er (for) knudret og utilgængeligt, så man som læser aldrig rigtig får et tæt forhold til teksten.

Jeg har lavet en top-fire-liste over film, som jeg synes er bedre end bogen. Det er på ingen måde en facitliste men de fire første film/serier, jeg kommer til at tænke på, når det drejer sig om filmatiseringer af bøger.

Ringenes Herre
Nu får jeg måske ørerne i maskinen, men jeg har aldrig været særlig vild med ’Ringenes Herre’. Jeg læste bøgerne som 18-årig, hvor jeg allerede havde læst masser af fantasy, og jeg var ærlig talt ikke særlig vild med det langsomme tempo i bøgerne. Det var dog et stort tabu i min omgangskreds, der primært består af rollespillere, men jeg holdt altså fast i, at trilogien absolut ikke hørte til min favorit-fantasy – klassiker eller ej. I filmudgaven var der til gengæld skruet godt op for tempoet. Bevares, der var fokuseret meget på de storslåede krigsscener, men jeg vil hellere have action end elversang.

Vendetta
Jeg elsker dystopiske fortællinger, og ’Vendetta’ er ingen undtagelse. I dette tilfælde så jeg filmen først, inden jeg et par år senere læste tegneserien, og her blev jeg ret skuffet. Tegnestilen var for grumset og udetaljeret til mig, og tempoet var igen for langsomt.

Ekstremt højt og utroligt tæt på
Jeg var lidt overrasket over, at denne bog slet ikke fangede mig, da jeg læste den i sin tid, for den er virkelig blevet rost til skyerne. Et par år senere så jeg filmatiseringen og kunne godt se, hvad folk faldt for, men historien fangede mig slet ikke, da jeg havde fingre i bogen første gang. Jeg har sidenhen tænkt over, at det måske skyldes, at jeg hørte bogen som lydbog, og at den fysiske udgave skulle være mere stemningsfuld, da den indeholder en række illustrationer. En dag vil jeg nok give den fysiske bog en chance mere.

The Road
Dette er en bog, der virkelig skiller vandene. Jeg så filmen først, og det er en meget barsk og trøstesløs fortælling. Et par år senere læste jeg bogen, og det var også en god oplevelse. Jeg er dog ret sikker på, at jeg ikke ville have holdt lige så meget af bogen, hvis jeg ikke havde set filmen først og derfra havde en masse stemningsbilleder, som min underbevidsthed ’supplerede’ fortællingen med, da jeg læste bogen.

Hvad med dig? Er der filmateringer, som du synes er bedre end bogen?

 

5 thoughts on “Fire filmatiseringer, der er bedre end bogen

  1. Selvom jeg er uenig med dig omkring Ringenes Herre (mest fordi det er en af mine yndlingsserier), så har du helt ret i, at nogle film bare er bedre end deres boglige forlæg.
    For mig er Borte med Blæsten klart et af de tilfælde, hvor filmen er bedre end bogen. Bogen var alt for lang, og selvom man kan argumentere for at filmen også er det, så føles den ikke lang på samme måde, og det hjælper at det lidt gammeldags sprog er erstattet af filmisk flotte billeder.
    En anden film der for mig klart overgår bogen er Practical Magic baseret på Alice Hoffmans bog. Plottet er radikalt anderledes i bog og film, men hvor bogen for mig var kedelig og direkte umagisk, så var filmen alt det som jeg håbede på. Og skuespillet er fantastisk.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *