Født ved midnat

‘Født ved midnat’ er første bog i serien ‘Shadow Falls’. Den har længe stået på min huskeliste over lydbøger på Ereolen.dk, men jeg har tøvet med at låne den, for alene forsiden tydede på, at bogen ikke ville falde i min smag. Når jeg kiggede på andre bogbloggeres rating af bogen på Goodreads, så var det da også en bog, der virkelig skilte vandene – enten elskede folk den og gav den enten 4 eller 5 stjerner – eller også hadede de den og gav den en enkelt sølle stjerne.

Godt så. Selvom jeg frygtede, at jeg ville høre til sidste kategori, så kunne jeg ikke nære mig til sidst og lånte den. Det er jo sommer, og så er det tid til lidt mere light læsning…

Bogen er skrevet af C. C. Hunter og handler om teenagepigen Kylie, der har problemer på hjemmefronten. Forældrene skal skilles, og de beslutter sig samtidig for at sende Kylie på sommerlejren ‘Shadow Falls’, som efter sigende er en lejr for unge med adfærdsproblemer. Kylie synes ikke selv, hun passer ind, og hun finder da også snart ud af, at ‘adfærdsproblemerne’ dækker over, at alle de unge har paranormale evner. Der er varulve, vampyrer, hekse og mange flere væsner, og Kylie er både chokeret – og urolig, for hvorfor er hun der? Hun har da ikke overnaturlige evner? Men de andre overbeviser hende om, at hendes evner nok skal vise sig, og da hun hurtigt finder sig flere venner blandt de andre lejrdeltagere, så begynder hun lige så stille at falde til.

Denne bog startede godt. Det virkede som en hyggelig bog med et interessant koncept og skrevet med et glimt i øjet. Jeg kunne godt lide humoren, der viste sig tidligt i bogen, og selvom selve rammen for historien ikke var nytænkende – den mindede meget om ‘Hex Hall’ – så var jeg alligevel positivt stemt. Men… så begyndte det at gå ned af bakke…

Lad os starte med Kylie. Ikke lige min type hovedperson. Hun virkede lidt for langsomt opfattende og var i det hele taget utrolig lidt opmærksom på sine omgivelser og ikke mindst sine venners velbefindende. Det skyldtes måske, at hun havde utrolig travlt med at være centrum for adskillelige lækre fyres opmærksomhed. Det var ikke bare et trekantsdrama – som jeg hader – nej, der var hele tre fyre, der bejlede til hende. To ret forskellige fyre fra sommerlejren samt hendes mærkelige eks, der også dukkede op undervejs. Hun kunne søreme ikke finde ud af, hvilken af fyrene hun bedst kunne lide, så hun kyssede med dem alle sammen og blev derefter sur, da hun troede, at den ene af dem var forelsket i en anden pige. Tal lige om dobbeltmoral…

Det virkede ikke, som om hun var kalkulerende og manipulerende – bare utrolig egocentrisk og uopmærksom. Og så var det jo sååå svært at vælge… Suk!

Kylies overnaturlige evner var der naturligvis megen mystik omkring, og det var egentlig ikke særlig overraskende, at forfatteren var meget længe om at afsløre noget om Kylies evner. Men det kom til at virke meget kunstigt, og jeg blev irriteret over det til sidst. Fisken på disken, tak!

Bogen rummer flere af de almindelige teenage-emner såsom følelsen af at være udenfor og at være utilstrækkelig, hvilket er fint, men jeg syntes, at det talte til bogens fordel, at den også havde emnet skilsmisse med. Det fungerede fint og gjorde historien en anelse mere nærværende og troværdig.

Alt i alt var dette ikke en bog for mig. Jeg hadede den ikke, men jeg syntes heller ikke, den havde noget nyt eller særligt at byde på. Derudover brød jeg mig som sagt ikke om kærlighedsdelen, som kom til at virke lige så kunstig og beregnende som de fleste kærlighedshits fra diverse boybands gennem de sidste 20 år. For mange ligegyldige tungeslaskere og for få dybe følelser.

6 thoughts on “Født ved midnat

  1. Jeg mindes også at have læst den her en gang for mange år siden – og jeg tror sågar også at jeg interviewede forfatteren. Jeg kunne heller ikke lide bogen. Dens handling var velkendt, karaktererne flade og bogen var i det hele taget uoriginal.

    • Enig. Den starter ellers godt, men derefter syntes jeg blot, at den gentog mange af de andre YA-bøger, jeg har læst :-/

  2. Jeg syntes også, at de første bøger var rimelig flade og kedelige begrund af trekantdramaet, men læste så efterfølgende resten af serien, hvor bøgerne blev bedre og bedre 🙂 Jeg vil ikke lave en spoiler, men kan afsløre at trekantsdramaet kommer til at fylde meget mindre 🙂

  3. Jeg har stadig serien stående ulæst på hylden, og en eller anden dag ville jeg gerne få dem læst. Jeg forventer dog på ingen måde at det er andet end let og simpel underholdning, når hjernen skal slås fra. 😛

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *