Før jeg dør

fjdJeg læste denne bog på mine togture tidligere på måneden. Måske ikke ligefrem det mest opmuntrende læsning i julemåneden men ikke desto mindre en udmærket og letlæst bog til køreturene.

‘Før jeg dør’ er skrevet af Jenny Downham og handler om den 16-årige Tessa, der er alvorligt syg af kræft. Lægerne kan ikke gøre noget, og Tessa ved, at hun næppe når at fylde 17 år. Det er frustrerende at få at vide som teenager, hvor man ellers tror, man har hele livet foran sig, men Tessa vil ikke læne sig tilbage og give op. I stedet beslutter hun sig for at leve livet – én gang for alle – og skriver 10 ting ned, som hun vil nå, inden hun dør. Og det er lige fra at sige ja til alle de ting, folk beder hende om og til at stjæle!

Tessa er ikke en specielt sympatisk hovedperson. Det er et modigt valg af forfatteren, for som læser vil man som regel gerne sympatisere med hovedpersonen, men Tessa er ikke den traditionelle venlige, intelligente og elskelige hovedperson, som jeg ellers er stødt på flere gange i sick lit-bøgerne. Hun er tydeligvis både frustreret og fandenivoldsk, men jeg synes, det passer godt til bogen. Hendes humørsyge virker meget troværdig, og jeg kan godt forstå hendes – til tider – sære reaktioner.

Det er ikke en specielt munter bog, men det er jo let at regne ud, når man ser titlen. Den er dog heller ikke smurt ind i sorg eller medlidenhed og er dermed en lidt anderledes (og fin) vinkel på situationen, hvor en teenager er dødeligt syg. Den fik helt sikkert mig til at reflektere over livet flere gange undervejs.

Der er steder, hvor bogen godt kunne have været skarpere. Tessas liste med 10 punkter, hun skal nå, inden hun dør, virker mere som en kuriøs detalje end som noget, der for alvor bærer handlingen. Det gjorde mig ikke noget – det virkemiddel har jeg set før, så et eller andet sted passede det mig fint, at det ikke skulle være skabelonen for bogen. Jeg tror dog, at det vil irritere andre læsere. Det kom til at virke lidt påduttet.

‘Før jeg dør’ er en glimrende ungdomsbog, der belyser frustrationen, når livet ebber ud før tid. Selvom sygdom og død fylder en del i bogen, så er der også livsbekræftende og stærke scener, som viser mennesker, der ikke vil give op eller tage ting for givet.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *