Før jeg falder

Jeg har læst mange begejstrede anmeldelser af Lauren Olivers bøger, og jeg har da også planer om at starte på hendes Delirium-serie inden længe. I første omgang var det dog den enkeltstående bog, ‘Før jeg falder’, som jeg kastede mig over.

Bogen er som sagt skrevet af Lauren Oliver og handler om teenageren Samantha, der er en af de populære piger i high school. Hun går til fester og nyder et sorgløst liv sammen med sin kæreste og veninder – indtil hun en aften dør i en bilulykke. Det er dog ikke enden på hendes liv, for hun får mulighed for at leve den sidste dag ikke bare én men flere gange, og det giver hende muligheden for at ændre både sit eget og andres liv og skæbne. Men hvad vil hun så ændre, og hvad vil det betyde?

Jeg var spændt på, om denne bog ville drukne i letkøbte pointer om, at man skal behandle andre ordentligt, mens tid er, men det var heldigvis ikke dominerende, selvom det selvfølgelig var en af forfatterens mål med historien.

Tankeeksperimentet er klassisk men interessant. Hvis du havde én dag tilbage, hvad ville du så gøre? I dette tilfælde er det twistet, så hovedpersonen får mulighed for at ændre andre folks skæbner med sine valg, og da det går op for hende, tager hun udfordringen op og gør alt for at finde frem til den slutning, som hun mener er den rigtige.

Jeg synes, forfatteren har ramt en fin balance med hensyn til hovedpersonens personlighed. Samantha er lettere overfladisk og irriterende, hvilket ‘skolens populære piger’ typisk portrætteres som, men hun har også lidt mere at byde på – særligt som historien udvikler sig. Jeg kan godt lide, at hun virker troværdig, når hun fjoller rundt sammen med veninderne, hvor dialogen flyder let og ubesværet. Der er en rimelig bred vifte af personligheder i historien, men jeg når alligevel at få et indtryk af de fleste. Flere af dem måske er lige lovlig traditionelle, men de er alle med til at skabe rammen for en spændende historie.

Det er en bog, der får læseren til at lege med på præmissen og tænke over, hvad man selv ville gøre i Samanthas situation. Hvem vil du gøre glad, og hvem vil du såre? Hvem vil du redde, og hvem vil du vende ryggen til? 

‘Før jeg falder’ er en velskrevet ungdomsbog, og selvom den er letlæselig, har historien noget at byde på. Kan anbefales.

2 thoughts on “Før jeg falder

  1. Uh, jeg kunne ikke fordrage den bog. For mig fungerer hele loop-effekten ikke i bogform. Det blev simpelthen for kedeligt at læse om i længden. Men godt du kunne lide den 🙂 Så kan du nok også lide Delirium-serien, som jeg heller ikke er synderligt begejstret for.

  2. Jeg var også selv lidt overrasket over, at jeg kunne lide den – til gengæld tror jeg ikke, at en evt. filmudgave vil virke særlig godt på mig. Har du både læst Delirium og Pandæmonium? Jeg har læst en del positive anmeldelser af den første bog, mens flere har været noget mere lunkne over for bog 2 i serien.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *