Før jeg lukker øjnene

Da jeg faldt over denne bog på netlydbog.dk, lånte jeg den straks, for det var en kærkommen lejlighed til at høre en af de bøger fra min frygtelig lange liste over bøger, jeg gerne vil læse.

‘Før jeg lukker øjnene’ er skrevet af S. J. Watson og handler om Christine, der har mistet sin hukommelse. Hver morgen vågner hun op og kan ikke huske, hvem hun er, hvor hun er og hvem manden i sengen er. Hver morgen må han så forklare hende, at han er hendes ægtemand, at hun hedder Christine, og at hun har haft hukommelsestab i mange år. Det er en skæbne, som de færreste ønsker sig, og Christine er da også dybt frustreret. I al hemmelighed mødes hun løbende med en psykiater, der gerne vil hjælpe hende til at genvinde evnen til at huske, og han opfordrer hende til at skrive dagbog, så hun ikke skal starte på bar bund hver morgen. Stille og roligt er det med til at opbygge Christines selvtillid, og hun begynder at opdage forskellige detaljer i de ting, som folk fortæller hende, der ikke stemmer overens med oplysninger, som de gav få dage forinden. Noget er galt, og Christine arbejder stædigt på at finde ud af, hvad det er… 

Bogen er skrevet, som om det er Christines dagbog, læseren følger, men en del passager er ikke særlig dagbogsagtige, og forfatteren kunne sagtens have udnyttet denne form langt bedre.

Historien er spændende og skaber allerede fra start en fin, paranoid stemning. Desværre bliver det også hurtigt tydeligt, hvor fortællingen vil bevæge sig hen, og det er ærgerligt, for noget af fornøjelsen ved at læse spændings- og krimibøger er at sidde og gætte med på, hvad der mon er sket, og hvem der er den skyldige. Men den er velskrevet og giver én lyst til at læse videre – også selvom der er enkelte steder, hvor den bliver lidt langtrukken, fordi den står i stampe.

Det er ikke et stort værk, men den har en fin underholdningsværdi, og jeg kan godt lide konceptet med hukommelsestab. Den er dog på ingen måde plotmæssigt i nærheden af historien fra Memento, hvor du virkelig blev revet rundt og havde svært ved at regne ud, hvad der nu ville ske.

2 thoughts on “Før jeg lukker øjnene

  1. Denne bog står også på min liste af bøger jeg gerne vil læse, så sjovt at læse din oplevelse af den. Jeg vil glæde mig til at læse den 🙂

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *